Održan okrugli sto na temu “Festivali kao promoteri gradova, festivali kao destinacije“

U Multimedijalnoj sali IPC Tehnopolis danas je organizovan okrugli sto na temu “Festivali kao promoteri gradova, festivali kao destinacije“, kojim je ujedno i najavljen početak osmog Bedem festa, koji će se na nikšićkoj tvrđavi održati od 24. do 26. avgusta.

Okrugli sto je organizovan sa ciljem da predstavnici nadležnih ministarstava, lokalne uprave i lokalnih službi sa jedne strane i organizatori festivala, sa druge, usaglase i zauzmu stavove o manifestacionom turizmu koji pokazuje jako pozitivne efekte na destinacije u kojima se festivali održavaju.

“Drago mi je što Nikšić, koji se nalazi na pola puta između sjevera i juga Crne Gore, sve više postaje prepoznatljiv kao grad manifestacija. Manifestacije jesu značajan segment turističke ponude jer one u jednom smislu brendiraju jedan grad i daju mu određenu dinamiku”, kazala je Željka Radak Kukavičić, direktorica Nacionalne turističke organizacije.

Prema njenim riječima, zadovoljstvo je što Nikšić nije više prepoznat samo kao grad piva, već postaje i grad manifestacija tokom kojih veliki broj ljudi posjeti grad pod Trebjesom.

“Sigurna sam da će lokalna uprava uz podršku svih nadležnih institucija učiniti da iz godine u godinu broj festivala u Nikšiću, ali i u ostalim gradovima bude iz godine u godinu sve veći, da vodimo računa kada ih organizujemo, da budu raspoređeni tokom cijele godine, da kao država radimo koordinirano i napravimo da svi u tom lancu budu zadovoljni”, kazala je Radak Kukavičić.

Tokom avgusta se u Nikšiću organizuju tri festivala: Lake, Bedem i Festival uličnih svirača, a do kraja godine biće organizovano još nekoliko – Boem fest, Gitar fest, Međunarodni festival glumca, tako da Nikšić postaje festivalski grad. To se, prema riječima Dragice Popović, direktorice lokalne Turističke organizacije, odražava i na broj turista.

“Festivali su zadnjih godina pokazali da je Nikšić postao festivalska destinacija, da je posjeta daleko veća nego uobičajenim mjesecima i da Nikšić sa tom ponudom gradi jedan novi turistički proizvod i postaje prepoznatljiv u svakom smislu”, kazala je Popović.

Prema riječima potpredsjednice Opštine Sonje Nikčević, Nikšić na mapi Crne Gore želi sebe da pozicionira kao festivalski grad, a brojni festivali mu u tome pomažu.

Petar Šundić, direktor Bedem festa, kazao je da je okrugli sto dobra prilika da donosioci odluka i organizatori festivala osmisle zajedničku strategiju kako unaprijediti život u gradu, kada je riječ o pozitivnim efektima koje festivali donose.

“Ovo je prvi put u Crnoj Gori, kada je riječ o festivalima, da sjednemo zajedno za stolom i razgovaramo šta je to što jedan festival donosi i šta je to što svi zajednički možemo uraditi da unaprijedimo ukupni ambijent našeg djelovanja. Mislim da je Bedem fest donio jedan lijep glas o nama kao nekome ko je sjajan domaćin, ko je dobar poznavalac muzike, ko ima sjajnu publiku. U vremenima kada je kvalitet muzike doveden pod znakom pitanja mi smo brana i neko ko već osam godina izborom izvođača dokazuje da smo bastion slobode, prije svega umjetnosti i kulture”, poručio je Šundić,

Okrugli sto je organizovala NVO “Pro futuro”, organizator Bedem festa u sklopu projekta “#VisitBedem” koji je podržan od strane Opštine Nikšić, a u saradnji sa IPC Tehnopolis.

Izvor: Vijesti