Biznis karavan u petak u Nikšiću

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić posjetiće sjutra (petak, 29. septembar) opštinu Nikšić, gdje će zajedno sa potpredsjednikom Opštine Draganom Perovićem i predsjednikom Skupštine Opštine Radivojem Nikčevićem otvoriti Biznis karavan.

Biznis karavan biće održan u prostorijama Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis sa početkom u 15 sati.

Uvodna izlaganja su otvorena za javnost, nakon čega se nastavlja sa radnim dijelom Biznis karavana. Na kraju sastanka u 17 sati predviđene su izjave za javnost ministarke Sekulić, potpredsjednika Opštine Perovića i predsjednika Skupštine Nikčevića.

Ministarstvo ekonomije je, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), pokrenulo Biznis karavan – karavan dobrih poslovnih prilika, kako bi obišli sve opštine u Crnoj Gori i u direktnoj komunikaciji upoznali privrednike sa svim programima podrške razvoju biznisa koje Ministarstvo ekonomije sprovodi.

Do sada Biznis karavan je posjetio 9 crnogorskih opština, i to Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, Kolašin, Pljevlja, Šavnik, Žabljak, Cetinje i Danilovgrad.

Ministarstvo ekonomije sprovodi devet programa podrške privredi. Većina programa zasniva se na finansijskoj podršci investitorima, odnosno preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima, koja se realizuje po principu subvencija, refundacije dijela sredstava ili oslobađanja, odnosno smanjenja naknada i poreza – u zavisnosti od samog programa.

Osnovni cilj projekta je da se, kroz unapređenje poslovnog ambijenta, aktiviranje sektora malih i srednjih preduzeća, privlačenje novih investitora i povećanje stope zaposlenosti naročito u manje razvijenim područjima zemlje, utiče na povećanje konkurentnosti privrede i prevazilaženje regionalnih socio-ekonomskih razlika.

UNDP- Brošura Programi podsticanja biznisa