„Create ‘n’ share“ zvanični suvenir Nikšića

„Ideja je zapravo bila da pokažemo dobri duh Nikšića kroz koncept kreiranja i dijeljenja, a to je da sami turisti mogu da kreiraju svoj suvenir iz uspomena i utisaka koji su oni imali u Nikšiću, a da jedan dio tih suvenira podijele dragim ljudima, zato što je to jedan duh koji je Nikšić uvijek imao – dijeljenje i solidarnost“, uzbuđeno pričaju tvoritelji najboljeg idejnog riješenja zvaničnog suvenira grada Nikšića.

Final pitch – tim Urban Craftsmen

Tokom 48 sati, od 30. maja tim pod nazivom Urban Craftsmen, koju čine Luka Rakojević, Jovana Milović, Haris Bajramović, Vukašin Rakočević i Darija Egorova, bio je uporan u svojoj namjeri da osmisli najbolji suvenir koji Nikšić zaslužuje da ima na prvom međugeneracijskom mejkerskom hakaTON-u u Tehnopolisu. Od 13 prijavljenih ekipa, 11 je uzelo učešće na ovom događaju i predstavilo svoje idejno rješenje na finalnom pitch-u pred članovim stručnog žirija. Nakon pitch-a, žiri je imao veoma tešku ulogu u odlučivanju o najboljim, jer je svaki suvenir poseban i jedinstven na svoj način i ima svoju priču. Članovima žirija je trebalo 40 minuta da konačnu odluku donesu i proglase pobjednike.
Suvenir koji je pobjednička ekipa kreirala sastavljen je iz više djelova koji mogu biti privjesci za ključeve ili magneti, a koji za osnovu imaju heksagon, koji je osnova Nikšića i njegovog urbanističkog plana. Tvorci ove ideje objasnili su da je njihov suvenir zapravo namijenjen dragim ljudima sa kojima želimo da podijelimo najljepše uspomene iz Nikšića. Da bi i sami kupac suvenira imao suvenir kada sve dodatke podijeli sa drugima, za njega je posebno namijenjena osnova sa inspirativnim porukama koje su porijeklom iz Nikšića, a sa druge strane se nalazi otvarač za pivo.

Prvoplasirani suvenir

Drugoplasirani tim pod nazivom 4MFLUCET čini šest članova: Marko Petričević, Nikola Matičić, Maša Laković, Matija Nikcević, Aleksandra Mijusković i Dušan Aleksić. Oni su kreirali prepoznatljivi landmark u obliku slova NK, koji bi se takođe mogao izrađivati u obliku suvenira.

Drugoplasirani suvenir

Milić Toljić, Mićo Kontić i Anastasija Višnjić članovi su trećeplasiranog tima pod nazivom Ovde napon dvesta. Njihova ideja je bila kreiranje karakterističnog otvarača i zatvarača flaša za pivo, na kojem se nalazi i prepoznatljivi urbanistički plan grada.

Trećeplasirani suvenir

Ključnu ulogu u čitavom procesu su odigrali mentori koji sugerisali timovima tokom čitavog procesa pravljenja suvenira. “Tehnopolisov hakaton je pravi pokazatelj da Crna Gora poseduje veliki potencijal u kreativnim ljudima koji se ne boje da prihvate izazov. Verujem da su učesnici sa sobom poneli nova znanja i iskustva, kao što je primena 3D štampača, i da su stekli samopouzdanje da nastave da stvaraju. Veliki doprinos ovom projektu je svakako dao i žiri. Ne samo učestvovanjem i podrškom, već i kvalitetnim savetima koji će narednim događajima ovog tipa sigurno dati još veću vrednost“, rekao je David Daković iz 3D Republike koji je bio jedan od mentora i članova žirija.

Stručni žiri: Slavica Grgurević, Ljiljana Maraš, Vasilije Prelević, Tina Kuzman, Velibor Bošković, David Daković, Nikola Radonjić, Jelena Đukanović, Miloš Tomašević

Đorđije Brkuljan, menadžer za upravljanje programskim aktivnostima i razvoj preduzetništva u Tehnopolisu, veoma je zadovoljan kako je hakaTON protekao: „Mi smo, kao organizatori, jako zadovoljni kreativnošću koju smo podstakli kod ovolikog broja ljudi. Ovo je bila prilika da ovdje u Tehnopolisu dokažemo koliko Nikšić može. Nadamo se da će ovo biti samo početni korak u našoj daljoj saradnji sa učesnicima, ali i početak rebrendiranja grada Nikšića. Nastojaćemo da i budućim aktivnostima dajemo vjetar u leđa kreativnoj industiji čiji je potencijal ogroman.“
Svi zainteresovani mogu pogledati suvenire u IPC Tehnopolis narednih 10 dana.

Suveniri 11 takmičarskih timova