Dostupni EU fondovi prezentovani u Tehnopolisu

Danas je u Tehnopolisu održan info dan povodom prezentacije dostupnih EU fondova, sa posebnim akcentom na prekogranične i transnacionalne programe.

Gospodin Miodrag Račeta, načelnik Odsjeka za evropsku teritorijalnu saradnju u Kancelariji za evropske integracije, je prisutnima detaljno objasnio mogućnosti saradnje, raspoloživost budžeta i aktivnosti koje će biti finansirane. Dodatno, on je prisutnima objasnio sve o rokovima i tehničkim uputstvima za podnošenje aplikacija za programe prekogranične i transnacionalne saradnje.

U okviru finansijske perspektive 2014-2020 Crna Gora učestvuje u devet programa i to:

Gospodin Račeta je rekao da su trenutno aktuelna tri programa: IPA program prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo, koji je otvoren do 15. aprila, IPA program prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija, koji je otvoren do 27. maja i IPA program prekogranične saradnje Italija –Albanija – Crna Gora koji je otvoren do 2. juna. Takođe, on je predstavio i predstojeće programe: drugi poziv bilateralnog programa Srbija – Crna Gora koji se planira za drugi kvartal 2019. godine i drugi poziv Jadransko-jonskog transnacionalnog programa planiran za maj ove godine.

Događaju su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva i  predstavnici javnih preduzeća i ustanova Nikšća, kao i zainteresovana javnost.

Nakon njegovog izlaganja uslijedila su brojna pitanja i diskusija povodom otvorenih poziva i apliciranja za iste.