Drugi dan FILA kick-off sastanka: Predstavljene aktivnosti Tehnopolisa

Dvodnevni Kick-off sastanak projekta FILA – Jačanje i unapređenje prekogranične mreže za inovaciju kroz laboratorije za fertilizaciju i inovaciju u agro-hrani za jačanje veze između istraživanja i malih i srednjih preduzeća, počeo je juče u Mediteranskom agronomskom institutu Bari. IPC Tehnopolis na sastanku predstavljaju menadžer za upravljanje projektima i razvoj preduzetništva Aleksandar Janičić i menadžer za upravljanje programskim aktivnostima i razvoj preduzetništva Đorđije Brkuljan.

Tokom prvog dijela drugog dana sastanka sve partnerske organizacije i institucije su predstavile svoje djelatnosti, a u nastavku su razgovarali o tehničkim aspektima i administrativnim procedurama u implementaciji FILA projekta. Menadžer za upravljanje projektima i razvoj preduzetništva Aleksandar Janičić je predstavio Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis.

U drugom dijelu dana, tokom prezentacija plana aktivnosti za 2018. godinu, gospodin Janičić je predstavio Radni paket T1 – Uspostavljanje modela Laboratorija za fertilizaciju i inovaciju u agro-hrani. Glavne aktivnosti u ovom paketu su:

  • Mapiranje i analiza laboratorija za inovaciju na međunarodnom nivou (FILA);
  • Prikupljanje podataka o operativnim grupama na tri geografska područja: Apulija, Albanija i Crna Gora;
  • Razvoj živih laboratorija;
  • Planiranje i projektovanje FILA modela;
  • Dijeljenje FILA modela.

Nosilac projekta Mediteranski agronomski institut (CIHEAM) Bari je predstavio radni paket Menadžment, dok je Albanska agencija za razvoj investicija – AIDA predstavila radni paket Komunikacije, čiji je nosilac.

Pored predstavnika partnerskih organizacija, drugog dana je sastanku prisustvovao i predstavnik zajedničkog tehničkog sekretarijata (JS) programa Interreg IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora.

FILA Projekat se sprovodi od 3. aprila 2018. godine do 2. aprila 2020. godine kroz program Interreg IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora. Nosilac projekta je Mediteranski agronomski institut Bari (IT), a partneri na projektu su: Region Apulija – Odjeljenje za poljoprivredu, ruralni i ekološki razvoj (IT), Regionalna agencija za razvoj 3 (Korce, Elbasan, Berat) (AL), Albanska agencija za razvoj investicija – AIDA (AL), Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis (ME), Ministarstvo ekonomije Crne Gore (ME).