Dvodnevna radionica u Mostaru omogućila mladim djevojkama da zakorače u svijet preduzetništva i ICT-a

Mlade djevojke iz Nikšića, koje su posredstvom Tehnopolisa učestvovale na preduzetničkoj obuci u Mostaru, prisustvovale su dvodnevnoj radionici u INTERA Tehnološkom Parku pod nazivom „Building entrepreneurial mindset“. Osim 10 Nikšićanki, radionici čija je primarna tema izgradnja preduzetničkog mentaliteta prisustvovalo je još 30 djevojaka iz Budve, Banjaluke i Mostara.

Radionica namijenjena djevojkama koje žele da razvijaju preduzetnički duh u ICT sektoru započela je interaktivnim panelom koji su činile žene predstavnice preduzetničkog, ICT i obrazovnog sektora, ali i javnih institucija i nevladinih organizacija.

Cilj panela bio je prenos iskustava i najnovijih trendova iz svijeta preduzetništva i ICT-a, kao i poređenje Crne Gore i Bosne i Hercegovine sa zemljama Evropske unije kada se radi o preduzetništvu i tehnološkoj industriji.

Nakon panela, djevojke su imale priliku da razgovaraju sa svakom od panelistkinja kroz networking, što je bila savršena prilika za razmjenu mišljenja i dodatni prenos entuzijazma i motivacije koji je mladim djevojkama itekako potreban. Poseban naglasak stavljen je na to da izazovi koji se danas stavljaju pred žene u preduzetničkom okruženju ne treba da budu prijetnja već prilika za pozitivnu promjenu.

Drugi dan radionice bio je posvećen učenju o razvoju startup-ova i preduzetništvu u cjelini. Prvi dio radionice posvećen građenju preduzetničkog duha vodile su Dajana Džindo i Dijana Duvnjak iz Fondacije 787.  Fondacija je osnovana 2014. godine pri Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine i podržava efektivno ekonomsko osnaživanje žena i mladih, koje se ostvaruje putem društveno odgovornog preduzetništva, kao puta do željenog napretka.

Dodatno, učesnice su se upoznale s pojmovima preduzetništva i društvenog preduzetništva, koje im je predstavila gđa Tamara Puhovski iz Hrvatske, kao i osnovama lean metodologije, nakon čega su im predstavljene mogućnosti razvoja i načini djelovanja u budućnosti.

Radionica „Building entrepreneurial mindset“ je prva u nizu radionica koje će se održati u sklopu projekta „Supporting Female Youth from BiH and MNE in entrepreneurship, employment and leadership in ICT“ na kom je Tehnopolis partner. Ostale radionice održaće se u Nikšiću i Budvi, a  planirane su i dvije studentske posjete partnerima iz Evropske unije s ciljem razmjene najboljih praksi.

Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije u okviru programa Erasmus+.