Ekspertkinja na EU4TECH projektu i direktor Inno TSD Grupe iz Francuske u zvaničnoj posjeti Tehnopolisu

Ključna ekspertkinja na EU4TECH projektu za Zapadni Balkan, Lisa Cowey, i Jean-Charles MINIER, direktor Inno TSD Grupe iz Francuske boravili su danas u zvaničnoj posjeti Tehnopolisu. Posjeta je realizovana u okviru komponente 3 na pomenutom projektu, koja se tiče mapiranja naučno-tehnoloških parkova i biznis inkubatora na teritoriji Zapadnog Balkana.

Ispred Tehnopolisa goste je dočekao izvršni direktor Ratko Bataković, koji ih je uputio u istorijat Tehnopolisa i ključne aktivnosti, modele finansiranja, vrste usluga koje Tehnopolis pruža, kao i vrste kompanija koje dobijaju podršku.

Pored toga, govoreći o značajnoj ulozi biznis inkubatora u Nikšiću, direktor je predstavio i prekogranične projekte preko kojih se Tehnopolis povezuje i razmjenjuje iskustva i primjere dobre prakse sa inkubatorima i business support organizacijama u regionu, kao što su Intera TP, Zadra Nova, Networks Sarajevo, te Centar za transfer tehnologija u Beogradu, PROTIK ICT, HUB 387, Spark, ICK Kosovo, Centar za informacije i razvoj iz Albanije, Social Innovation Lab iz Makedonije i drugi.

Pored informacija o metodama podrške, infrastrukturnim kapacitetima i tzv. soft landing pristupu, posebno interesovanje gosti su izrazili za „twinning“ povezivanje kada je u pitanju saradnja sa drugim biznis inkubatorima širom Evrope, benefite koje Tehnopolis može pružiti kompanijama koje su zainteresovane da osnuju predstavništvo u Crnoj Gori, kao i buduće pokretanje data centra i laboratorija za biotehnološka ispitivanja i industrijski dizajn.

Nakon prezentacije, oni su obišli prostorije Tehnopolisa i upoznali se sa radom stanara biznis inkubatora i korisnika coworking prostora.