Evropska Unija stavila zabranu na „škart” robu za tržište Istočne Evrope

Evropski parlament je većinom od čak 464 glasa „za” izglasao izvještaj o različitom kvalitetu proizvoda za istočno i zapadno tržište.

Kako je za Politiku rečeno u Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta, ovaj korak podrazumijeva promjenu Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi, ali i osnivanje posebnog evropskog tijela koje bi se bavilo dodatnim regulisanjem i kontrolom tržišta.

“Ovo je bila nepravda za građane velikog dijela EU. S pravom se osjećamo kao građani drugog reda. Ovo je prilika da pokažemo da Evropski parlament predstavlja sve, da nema istoka i zapada i da smo svi jedna Evropa. Možda nismo svi isti, ali smo svi ravnopravni”, izjavila je Biljana Borzan, predstavnica Hrvatske u Evropskom parlamentu i izvjestilac za različit kvalitet prehrambenih proizvoda.

Istraživanja su pokazala da su naizgled isti proizvodi slabijeg kvaliteta često plasirani u zemlje Istočne Evrope. Riječ je o različitim proizvodima, od deterdženata do dječije hrane, koji su bili nekvalitetniji i nezdraviji, a prodavani su po višim cijenama od onih na zapadu.

Borzan je inače dokazala da se u Hrvatskoj prodavala dječija hrana HIPP lošijeg kvaliteta od one na zapadnom tržištu, posle čega je ovaj poznati proizvođač povukao te proizvode i izjednačio kvalitet dječije hrane.

Izvor: Politika