Ideje, znanje i društvena odgovornost regionalnih partnera u borbi protiv Covid-19

Iako je tim IPC Tehnopolis detaljno isplanirao ovu godinu još u januaru mjesecu, tada nijesmo mislili da će se aktivnosti odložiti, a dinamično i energično planirano proljeće puno događaja, okupljanja, meet-up-ova, konferencija i obuka pomjeriti za neke nove termine. Početkom svjetske pandemije povodom virusa korona, IPC Tehnopolis je uveo redukovani režim rada od 16. marta, ali tada nije sve stalo. Nastavili smo da radimo od kuće, dok je dio naših kolega vrijedno radio na tome da se za one na prvoj liniji odbrane obezbijedi zaštitna oprema i zaštitni viziri. Osim toga, prilagodili smo i druge aktivnosti, pa smo organizovali i prvi online Bootcamp u Crnoj Gori u okviru BoostMeUp programa predakceleracije. Bili smo jedni od suorganizatora prvog online hakatona organizovanog sa ciljem zajedničkog dolaska do dobrih ideja i rješenja koja će Crnoj Gori pomoći da se brzo prilagodi, reaguje i oporavi od pandemije.

O našim aktivnostima već smo pisali i objavljivali i ranije, a kako su na pandemiju odgovorili partneri iz regiona (Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine) pročitajte u nastavku.

TP INTERA – Bosna i Hercegovina

Kao i sve druge organizacije i preduzeća, i INTERA Tehnološki Park se u posljednjih nekoliko nedelja morao prilagoditi novonastaloj situaciji prouzrokovanom globalnom pandemijom. Naš tim od sredine marta radi od kuće i od tada svakodnevno planira nove aktivnosti tokom i nakon završetka ove situacije. Na inicijativu preduzeća Ma-Com, u saradnji sa Klasterom metala i plastike, Fakultetom strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru, svojim resursima smo doprinijeli prvoj serijskoj proizvodnji zaštitinih vizira u državi. U nastojanjima da nastavimo pružati našim korisnicima priliku za razvoj njihovih vještina, neke od aktivnosti smo premjestili u online svijet. Radionica WordPress Course, koju organizujemo kroz projekat FREECO finansiran sredstvima Sjedinjenih Američkih Država, započela je u Code Hub-u Mostar, ali je, zbog novonastale situacije, svoj nastavak uspješno ostvarila putem online kanala komunikacije. Moderne tehnologije smo iskoristili i za održavanje prvog online izdanja Code On Meetup-a koje je okupilo učesnike ne samo iz Bosne i Hercegovine, nego i iz Crne Gore i Hrvatske. U narednom periodu nas očekuju nove radionice, kursevi i meetup-ovi u online izdanjima. Svakodnevno komuniciramo i sa našim startup-ima, stanarima i korisnicima Code Hub-a Mostar trudeći se da pronađemo načine da i njima olakšamo rad u ovoj situaciji. Trudimo se da njima pomognemo kako savjetima, tako i pristupom različitim resursima i informacijama. Ponosni smo partneri i takmičenja covIDEJA 2020 koje organizuju UNDP i BIT Alijansa, a koje pruža priliku svima onima koji imaju ideju koja može pomoći u prevladavanju izazova prouzrokovanih globalnom pandemijom. (Ana Bogdanović, TP INTERA)

TP INTERA – štampa vizira

TP INTERA – štampa vizira

TP INTERA – viziri

 

Naučno-tehnološki park Beograd – Srbija

Od stupanja na snagu vanrednog stanja, uz obezbjeđivanje poštovanja svih preventivnih mjera, kompleks Naučno-tehnološkog parka Beograd (NTP Beograd) je ostao funkcionalan i na raspolaganju je kompanijama članicama za korišćenje, s tim da je većina članica, gdje god je to bilo moguće, organizovala rad od kuće.

Istovremeno, organizovali smo i rad naših zaposlenih od kuće, uz redovna dežurstva.

U periodu od uvođenja vanrednog stanja tim NTP Beograd je, uz veliki trud da obezbijedi tehničke preduslove, stavio u funckiju nove inovacione laboratorije, a nove 3D štampače i lasere, uz stručnu podršku, stavio na raspolaganje za proizvodnju deficitarnih medicinskih pomagala radi pružanja podrške akciji izrade opreme (vizira) za medicinsko osoblje u Republici Srbiji u okviru inicijative Vizionari Srbiji, čiji dio su i startup-ovi NTP Beograd. U ovoj akciji je, od uvođenja vanrednog stanja, na laserima u okviru laboratorije NTP Beograd, isječeno više hiljada zaštitnih stakala za vizire, dok su na 3D štampačima štampani i nosači zaštitnog stakla za vizire, kao i elementi potrebni za ostalu medicinsku opremu.

Posebna logistička i stručna podrška data je i za realizaciju projekata LifeMask i prvog srpskog respiratora, koje razvijaju inovatori iz naše zajednice, a podržani su od Fonda za inovacionu djelatnost Republike Srbije u okviru javnog poziva koji je bio namijenjen malim i srednjim preduzećima za razvoj prototipa, proizvoda, usluge i tehnologije za suzbijanje efekata pandemije COVID-19.

Prilagođavajući se novonastalim okolnostima, a u cilju animiranja mladih za tehnološko-preduzetništvo i upoznavanju sa svijetom startup-ova, kao i pružanju podrške startup-ovima NTP Beograd, razvijen je i novi pristup online edukacija i pokrenuta je serija webinara koji se organizuju nekoliko puta nedjeljno (četvrtkom u četiri, Startup diary, Colosseum Sports Tech Serbia Instagram LIVE). Nastavljen je i rad na realizaciji predakceleratorskog programa ImagineIF! za startup-ove iz oblasti zdravstva kroz online radionice i mentorske sesije.

Za sve konsultacije i podršku, članovi tima NTP Beograd su redovno dostupni kompanijama članicama. (Ivana Bezarević, NTP Beograd)

NTP Beograd_Meetup

NTP Beograd_Izrada zaštitnih stakala za vizire na laserima u Inovacionoj laboratoriji

NTP Beograd_Izrada delova za zaštitne vizire na 3D štampačima

Naučno-tehnološki park Čačak – Srbija

U skladu sa trenutnim vanrednim uslovima i preusmjeravanjem poslovanja na rad od kuće, Naučno tehnološki park Čačak kao društveno odgovorna organizacija pozvao je sve zainteresovane privredne subjekte na digitalnu solidarnost uz zajedničko istraživanje promjena u poslovanju, popunjavanjem online upitnika i prikupljanjem informacija o potrebama privrede. Cilj nam je da koordinacijom između IT kompanija, kao i između IT sektora i MSP-a, dođemo do adekvatnih operativnih digitalnih rešenja za nesmetani rad od kuće i na taj način pomognemo privredi našeg grada. Naravno na usluzi smo svim privrednicama i pružamo svaku vrstu podrške u skladu sa našim resursima.

Prvih dana vandrednog stanja, zajedno sa startup timom “3D štamparija” pokrenuli smo akciju izrade zaštitnih vizira namijenjene zdravstvenim radnicima u našoj gradskoj bolnici.

Ubrzo nakon te akcije dobili smo i donacije bivših učenika čačanske Gimnazije. Količinu od oko 2.000 vizira su zaposleni, zajedno sa volonterima, sklapali u više navrata. Naše akcije i događaji su medijski odlično propraćeni, uz dobijanje pohvala sa svih strana, ali i nove potražnje za vizirima. Iz naših sredstava i drugih donacija privrednih subjekata, uspjeli smo da nabavimo još materijala i sklopimo novu količinu vizira.  Zaključno sa današnjim danom izrađeno je oko 5.000 zaštitnih vizira. Viziri su podijeljeni zdravstvenim institucijama u Čačku i okolini kao i organizacijama čije poslovanje je ugroženo pandemijom.

Pored volonterskih aktivnosti ponosimo se time što smo u našu startup zajednicu uveli novu poslovnu ideju koja može doprinijeti da se brže i lakše prebrodi ova situacija – online baza podataka, osmišljena kao web sajt, gdje se povezuju ponuda i potražnja za različitim vrstama proizvoda i usluga.

Cilj nam je da iz ove situacije izađemo globalno pametniji i sposobniji za rešavanje budućih izazova. Tome doprinosi čitanje knjiga, slušanje različitih webinara i predavanja, pohađanje kurseva, koje zaposleni samoinicijativno praktikuju. (Miljana Točilovac, NTP Čačak)

NTP Čačak – viziri

NTP Čačak – izrada vizira

NTP Čačak – izrada vizira

DELI – Prostor za kreativno djelovanje – Srbija

DELI – prostor za kreativno djelovanje iz Niša je nakon proglašenja vanrednog stanja donio odluku da do daljnjeg radi od kuće. Coworkeri su jedan za drugim donijeli istu odluku. Svi predstojeći događaji odloženi su za neko bolje vrijeme.

Kako bi indirektno doprinijeli zajednici, 3D štampač Deli prostora ustupili smo našim partnerima iz 3D fabrike kako bi i njega, pored svojih štampača, iskoristili za izradu zaštitinih vizira. Oni su od proglašenja vandrednog stanja do danas izradili više od 1600 vizira za osoblje Kliničkog centra Niš, zbog čega smo izuzetno ponosni. Na rad od kuće i komunikaciju putem Skype-a smo se brzo navikli ali nam Deli baš nedostaje. Iskreno vjerujemo da će epidemija uskoro proći. Kada do toga dođe očekuje nas povratak u office, u redovne životne i poslovne tokove”, navode iz prostora za kreativno djelovanje. (Tamara Spasić, DELI)

DELI – Prostor za kreativno djelovanje – štampa vizira

DELI – Prostor za kreativno djelovanje – štampa vizira

DELI – štampa vizira

Zagrebački inovacijski centar – ZICER – Hrvatska

Proizvodnja 3D printanih Venturijevih cijevi za respiratore, izrada zaštitnih vizira za medicinske radnike, inovacije u izradi zaštitnih maski, chatbot za bolnice, edukativna IT rješenja  i online testovi za procjenu broja stvarnih slučajeva zaraze… rješenja su na kojima ovih dana intenzivno rade zagrebački startup-ovi!

Ovih dana prostor ZICER-a je prazan. Prezentacione dvorane, kuhinja, hodnici, igraonica, kreativne sobe – sve to čeka, nadamo se, skora vremena kada će ponovno živjeti duh inovacija, preduzetništva, razmjene znanja i iskustava…

Kako ovih dana funkcioniše ZICER objasnio je Frane Šesnić, direktora ZICER-a: ”Bit ZICER-a je zajedništvo i povezivanje. No krajem marta zbog sigurnosti i očuvanja zdravlja naših korisnika odlučili smo da zatvorimo prostor, a startup-ove zamolimo da svoj rad nastave od kuće. Ipak, za nekoliko startup-ova koji se bave 3D štampanjem neophodne medicinske opreme, uz obavezno poštovanje svih uputa vezanih uz mjere zaštite i socijalnog distanciranja, odlučili smo osigurati nastavak rada iz našeg prostora. Rezultati su vidljivi i značajni. Takođe, i sami smo svoje ljudske i ostale resurse usmjerili ka proizvodnji medicinske opreme. Priključili smo se volonterskoj 3D grupi te smo do sada, na našem printeru kojeg smo prije godinu dana nabavili EU sredstvima, isprintali 70 zaštitnih vizira za medicinsko osoblje koji su već donirani Klinici za dječje bolesti u Zagrebu. Uz ovaj dio vezan uz kriznu situaciju, ostale aktivnosti takođe nastojimo da prilagodimo situaciji. Tako smo održali prvi online Live Pitch Day koji će iznjedriti drugu generaciju EIT Climate-KIC RIS akceleratora, a koji sprovodimo u Hrvatskoj. Imena timova ovog najvećeg evropskog programa za akcelerisanje klimatski orijentisanih startup-ova doznat ćemo krajem aprila.”

Frane Šesnić

Startup 3DTech među prvima je započeo sa davanjem vlastitog doprinosa u borbi sprječavanja širenja i posljedica virusa COVID-19. Inovatori iz 3DTech-a uočili su glavni razlog povećanja stope smrtnosti u Italiji – nedostatak Venturijevih cijevi za respiratore. Budući da su spomenute cijevi potrošni medicinski materijal (svakom pojedinom pacijentu moraju se mijenjati svakih osam sati), mladi preduzetnici su preko društvenih mreža i ostalih komunikacionih kanala krenuli sa apelom usmjerenim na domaće i strane državne institucije te opštu javnost. Osim respiratorskih cijevi ovi inovatori su osmislili i plastične kvačice koje po principu spajalica omogućavaju bilo kojem obliku tkanine da postane upotrijebljena kao zaštitna maskom.

3DTech

Izuzev startup-ova koji proizvode opremu potrebnu u ovim uslovima pandemije, ostali u ZICER-u inkubirani startup-ovi radni prostor zamijenili su kućnim kancelarijama. Startup Agilos IT se prilagodio novonastaloj situaciji i uočivši ozbiljnost situacije, organizovali su se i u saradnji sa Milanom Mistrićem, voditeljem AI i Data Science tima u IBM-u, napravili hackathon na temu virusa korona te spojili znanja o aplikacijama sa data scienceom. Njihov trud rezultirao je kreiranjem stranice kroz koju se možete edukovati, ali i napraviti online test o vjerovatnosti zaraženosti. Na stranici https://www.covid-19-moja-vjerojatnost-izracun.com/ i vi možete ispuniti svoj test vjerovatnosti zaraženosti.

Agilos IT

Vrijedni stručnjaci iz Hero Factoryja odlučili su da pomognu u rješavanju momentalno zahtjevne situacije. Sa Hrvatskim zavodom za javno zdravlje osmislili su inovativan projekat i pokrenuli ga u rekordnom roku. Kada su čuli za veliko opterećenje službenih telefonskih linija i bolničkih kapaciteta, htjeli su da pomognu kroz uštedu vremena svim zdravstvenim radnicima koji hrabro i naporno rade. Već su znali za inostrana rješenja chatbota (računarskhi programa dizajniranih za komunikaciju sa ljudima koji funkcionišu tako što im pošaljete upit, a oni vam automatski u realnom vremenu odgovaraju – jer su već prethodno naučeni kako tačno treba odgovoriti) za virus korona koji su u SAD-u (Microsoft), UK-u, Španiji i drugim zemljama pomogli u tom naumu pa su se povezali sa Hrvatskim zavodom za javno zdravlje. Uz podršku ZICER-a i HZJZ-a, ekstremno brzo su osmislili i razvili taj alat koji se može koristiti na Messengeru HZJZ-a.

Hero Factory

Kako bi nabavka hrane bila jednostavnija u vrijeme zatvorenih tržnica i preporuka za ostankom doma, rješenje ima u ZICER-u inkubirani startup VeeMee. Riječ je o digitalnoj platformi koja okuplja više od 1300 poljoprivrednih domaćinstava koja nude kompletan spektar domaćih proizvoda – od voća i povrća, mlijeka, mliječnih proizvoda i mesa. Kao odgovor na trenutnu situaciju, VeeMee je na svojoj stranici razvio tzv. Digitalnu tržnicu. Ovakva tržnica povezuje kupce sa proizvođačima. Kako bi olakšali i ubrzali korišćenje VeeMee platforme za kupce, kontakti su kategorizovani po županijama i vrstama proizvoda.

Inovacijama ovdje nije kraj. Mladi vrijedni ljudi povezani oko ZICER-a svoja znanja intenzivno usmjeravaju ka rješavanju problema.  (Ivana Rajković Pavlić, ZICER)