INTERVJU: Kreativni centar i igraonica Patuljac, Amra Garčević

Kreativni centar i igraonica „Patuljac“ u Nikšiću je prostor namijenjen djeci, roditeljima i porodicama u cilju zabave i kvalitetnog provođenja zajedničkog vremena. Opremljena različitim sadržajima koji djeci omogućavaju kreativni izraz i pravilan psihomotorni razvoj, igraonicu odlikuju živi tonovi i vesele boje, ali i svakodnevni osmijesi veselih mališana koji tokom dana borave u njoj.

Razgovarali smo sa Amrom Garčević koja je tvorac ove lijepe ideje i stanar Tehnopolisa od druge polovine 2017. godine.

Kreativni centar i igraonica „Patuljac“ je od druge polovine 2017. godine stanar Tehnopolisa. Kako si odlučila da potražiš našu podršku?

Nakon višegodišnjeg boravka u inostranstvu, gdje sam obavljala niz poslova iz oblasti animacije djece i mladih, za Norwegian Cruise Line i Regent Cruise Line, odlučila sam da se vratim u svoju zemlju. Poželjela sam da sva svoja znanja i iskustvo sumiram i započnem sopstveni biznis.

S obzirom na to da sam po profesiji psiholog, biznis je za mene bio apstraktan pojam, a isto tako, za pokretanje dobre biznis ideje bio mi je potreban dobar biznis plan. Od tada počinje moja saradnja sa Tehnopolisom, gdje sam dobila sva potrebna znanja vezano za pokretanje biznis ideja i pretakanje istih u plan. Do tada je Patuljac bio samo misao. Uvijek je postojala bojazan da će na tome i ostati, ali uz pomoć Tehnopolisa, vrlo brzo mi je bilo jasno da je ipak sve moguće. Sa biznis planom koji smo stvorili u saradnji sa Tehnopolisom, potražili smo podršku od Investiciono-razvojnog fonda, i od tada Patuljac postoji kao realna stvar.

Kako si došla na ideju za osnivanje ove igraonice?

Patuljac je za mene malo carstvo koje sam jako dugo osmišljavala. Htjela sam da napravim nešto što još uvijek ne postoji kod nas, da izgradim malo igralište koje nije na otvorenom, tako da se može koristiti tokom cijele godine. Vrlo mi je bilo bitno da budu zastupljeni gotovo isključivo prirodni materijali, mahom drvo, u cilju da kreiram zdravo okruženje za djecu. Zabavu sam htjela da postavim na viši nivo, gdje će se djeca ne samo zabavljati, već i sticati razne vještine, jačati muskulaturu, učiti nove stvari, razvijati maštu i kreativnost.

Igraonica je opremljena pješčanikom, drvenim poligonom, zidom za penjanje i mnogim drugim stvarima. Različiti djelovi penjalica se mogu koristiti na više različitih načina, samim tim one ih pokreću na razmišljanje i osmišljavanje novih igara. Isto tako, čini mi se da smo u gradu postali poznati kao “igraonica sa pijeskom“! 🙂 Elem, pijesak je jako zdrav za senzo-motorni razvoj i dosadašnje iskustvo pokazuje da djeca mnogo uživaju u njegovoj teksturi i svemu što može sa njim da se stvori, nerijetko požele da sazuju čarapice i osjete isto i na stopalima, jednostavno –budi njihova čula.

Osim  toga, igraonica obilije sa različitim kreativnim materijalom, gdje djeca mogu izrađivati razna umjetnička djela. S tim smo željeli pokazati da zabavu ne predstavlja samo trčanje i fizička aktivnost, djeca vole i uživaju da bojaju, crtaju i istražuju šta sve njihove male ruke mogu da stvore. Patuljac sa razlogom nije opremljen velikim brojem igračaka, upravo da bi postigli kod djece da jednu istu igračku koriste na više različitih načina. Mahom su to igračke koje se sklapaju iz različitih djelova i mora se malo promisliti kako bi se dobio gotov produkt. Za igru posluži sve: vješalice, digitron, sunčane naočare, jastuk.

Kakvo je interesovanje roditelja? Koliko mališana trenutno posjećuje igraonicu?

Više bih rekla da je to zaintrigiranost još uvijek nego interesovanje, kod većine. Za mnoge je Patuljac još uvijek nepoznanica i nije im baš jasno zašto funkcionišemo po ovakvim principima. Kad se kod nas kaže „ igraonica“, većina roditelja pomišlja na tobogane, loptice, šarene dušeke, uglavnom, na ono što se već odavno nudi. Kada prvi put dođu u igraonicu, nastupa iznenađenje, zatim oduševljenje ili razočaranje, svakako ne ostaju ravnodušni. Na svu sreću više je onih koji se oduševe.

Dječiji osmijesi su najbolji marketing.

Nama je najbitnije da se djeca posle prvog susreta sa našom igraonicom oduševe, zadovoljno i srećno dijete je znak da radimo dobar posao i da ovakav vid animacije funkcioniše. Djeca prenesu lijepe utiske roditeljima i zatraže da nas ponovo posjete. Dječiji osmijesi su naš najbolji marketing! 🙂

Za sada su naše kreativne radionice koje sprovodimo subotom najposjećenije. Velika posjećenost je isto tako u poslijepodnevnim časovima, kada i odrasli i djeca obave svoje dnevne obaveze.

Kako izgleda jedan radni dan u igraonici?

Jedan radni dan u igraonici zahtijeva dosta napora, razumijevanja i strpljenja, s obzirom na to da djeca nikad nisu prepuštena sebi i da mi učestvujemo u gotovo svakoj njihovoj aktivnosti. Za dosta elemenata u našoj igraonici potrebno je da mi asistiramo djeci, kako bi pravilno naučili da ih koriste.

Jutro u Patuljcu bude dosta mirno, što nam daje prostora da osmislimo nove aktivnosti i igre, oplemenimo prostor, dodamo nešto novo. Već od 15:00h djeca počinju da dolaze u većem broju, kada nastupa naš glavni posao – da ih zabavimo, udovoljimo njihovim željama i potrudimo se da budu srećni. Trudimo se da i mi samo prepoznamo ono što je djetetu potrebno i stimulišemo onaj dio njihovog razvoja koji treba malo veću podršku.

Ukoliko imamo proslavu rođendana toga dana, igraonica se zatvara sat vremena prije početka proslave, kako bismo prilagodili igraonicu, dekorisali je i sve pripremili za dolazak slavljenika i njihovih drugara.

Da li postoji starosno ograničenje za djecu koja mogu boraviti u igraonici Patuljac? Koje je radno vrijeme, tj. po kom principu funkcioniše? Da li radi i vikendom?

Igraonica je mahom namijenjena za djecu stariju od tri godine. Ukoliko mlađa djeca žele da ostanu u igraonici,  preporučujemo da roditelj bude prisutan. U slučaju da mi sami procijenimo u dogovoru sa roditeljima da i mlađe dijete posjeduje potrebne vještine da može samostalno boraviti u igraonici, onda prihvatamo i mlađu djecu. Osim toga, naša igraonica ne posjeduje popularni „dio za roditelje“. Tako roditelje koji žele da ostanu u blizini svoje djece mi ohrabrujemo da učestvuju u njihovim aktivnostima, ili, ukoliko ne žele, kafeterijske usluge mogu potražiti u objektima u blizini igraonice.

Radno vrijeme igraonice je od 09:00h – 21:00h svakog dana, osim nedjeljom. Da bi nastavili pružati kvalitetnu uslugu, moramo imati i kvalitetan odmor. 🙂 S obzirom na to da sam uključena u svaki udisaj i izdisaj Patuljca, potrebno mi je da jedan dan u sedmici se odmorim i pripremim aktivnosti i sve potrebno za narednu sedmicu.

Da li djeca imaju priliku da borave i napolju?

Nažalost, djeca za sada nemaju prliliku da borave napolju, iako za to postoji veliki potencijal. Iz objektivnih razloga to nijesmo za sada postigli da priuštimo našim mališanima, što ne znači da ne razmišljamo u perspektivi o tome.

Do sada je sa velikom pažnjom sve stvarano, tako da želim i da vanjski dio bude kreiran na isti način, a za to je potrebno dosta sredstava, kao i dosta osmišljavanja.

Prema tvom iskustvu, šta je to što je najzabavnije djeci, šta im najviše drži pažnju, a šta možda treba izostaviti iz prakse igranja i/ili učenja sa mališanima?

Dječija pažnja i razvoj iste zavisi od različitih faktora. Jedno dijete može satima sjedjeti i crtati, i biti najsrećnije na svijetu, dok će drugo različitim  aktivnostima posvetiti 5 minuta i posle toga se naći u velikoj dosadi. Razvoj djetetove pažnje dosta zavisi od toga kako se sa njima ophode roditelji i kakve sadržaje im plasiraju, kako usmjeravaju njihove aktivnosti.

Konstantno slušamo o raznoraznim ekranima koje stavljamo pred djecu “Jer se jedino tada umire“, pa ću ih i ja pomenuti. Najlakši način da se dijete „smiri“ nije i najbolji, to je jasno kao dan. Pretjerana izloženost ekranima je jako štetna po razvoj govora, koncentraciju, gotovo kompletan psiho-socijalni razvoj. Niko ne kaže da djeci treba uskratiti gledanje crtanih filmova, ali definitivno to treba biti u, uslovno rečeno, kontrolisanim uslovima i sekvencama. Da ne bi zapadali u slične zamke, u Patuljcu ne postoji nijedan ekran, osim ekrana mog kompjutera koji ne služi djeci da gledaju crtane filmove i ostale sadržaje. Ne posjedujemo ni WiFi, tako da starija djeca koja dolaze sa telefonima ne bi mogla da se bave internet zanimacijama.

Razvoj mašte i kreativnosti

U perspektivi, planiramo projekcije odabranih filmova za djecu, ali to će biti odabrani reditelji, čije su poruke crtanih filmova divne a grafika nesvakidašnja. Smatram da će to biti korisno djeci da razvijaju svoju maštu i kreativnost.

Na razvoj koncentracije utiče i broj i vrsta igračaka koju djeci nudimo. Kada su djeca izložena velikom broju igračaka, igra sa jednom od njih je jako kratka i veoma površna, a ostale igračke koje čekaju da budu isprobane odvraćaju njihovu pažnju. Takvo postupanje utiče na to da se djeci ne daje šansa da istražuju, da razvijaju maštu i kreativnost i skoncentrišu se na jednu aktivnost. Pažnja im jednostavno bude podijeljena.

Ne bih mogla istaći neku posebnu aktivnost koja je popularna, ali mogu reći da svaku svrhovitu aktivnost i igru, kakve god prirode da ona jeste, treba osnaživati.

Da li postoji nešto što možeš reći da si ti naučila radeći sa djecom?

I dalje učim. Svakog dana. Koliko ovaj posao zna biti odgovoran i naporan, toliko sam i zahvalna što radim ovo što radim. Djeca svakog dana učine da pojednostavim život, učine ga lakšim, iskreno se nasmijem malim stvarima, cijenim zagrljaj, osmijeh i „ Hvala“, i sveukupno budem bolji čovjek.

Poznato je da igraonice pomažu djeci u procesu socijalizacije, ali i da razvijaju svoje kreativne i preduzetničke vještine. Po tvom iskustvu, šta je to što kreativni centri odnosno igraonice mogu ponuditi, i šta je to što ih razlikuje od klasičnih jaslica/vrtića i sl.?

Predškolske ustanove i vrtići su obrazovne ustanove, dok igraonice ne moraju ili pak nemaju takav karakter, namijenjene su zabavi i rekreaciji. Igraonice pružaju djeci izvjestan veći stepen slobode nego što to pruža vrtić. U vrtiću postoji određen program koji se prati, dok u igraonicama ne postoji.

Dječije igraonice su opremljene različitim spravama i elementima koje vrtići po svojoj prirodi ne posjeduju. Možemo ih nazvati malim zabavnim parkovima, samim tim se mnogo razlikuju jedni od drugih. Recimo da igraonice mogu poslužiti djeci da istražuju nove stvari, stiču nove vještine, kao i da osnažuju one već stečene u vrtiću. Jako su korisne u prevladavanju tzv. separacione anksioznosti, gdje se dijete navikava da bez roditelja provodi vrijeme sa svojim vršnjacima i samostalno obavlja niz aktivnosti.

Da li je Nikšić pogodno tržište za ovakve djelatnosti? Da li smatraš da treba da bude više ovakvih mjesta?

Prilično je teško odgovoriti na to pitanje. Nikšiću je definitivno bilo potrebno ovakvo mjesto, ukoliko posmatramo iz ugla potreba naših mališana, napretka i modernizacije animacije i zabave djece, kao i spajanja lijepog, zabavnog i korisnog. Ukoliko ovakvu djelatnost posmatramo sa preduzetničke strane, tvrdim da ovakav posao ukoliko se ne radi sa strašću i ljubavlju i ukoliko jedini cilj novac koji dobijemo na kraju mjeseca, onda definitivno ova djelatnost nije isplativa u našem gradu. Jasno nam je da je platežna moć građana vrlo diskutabilna, ali uprkos tome Patuljac svakog dana postaje bolji i ljepši, a entuzijazam ga nikada ne napušta.

Kakva ti je vizija za budućnost? Da li možda planiraš širenje na druge gradove?

To bi bilo sjajno! Međutim, sačekaćemo da se Patuljac stabilizuje u Nikšiću, a kasnije, kada stvorimo realnije uslove za to, ozbiljno ćemo razmišljati o širenju van Nikšića.

Razgovarala: Aleksandra Mrkaić

Foto: FB/Kreativni centar i igraonica Patuljac