Katrina Thomsen: Prepoznala sam Tehnopolis kao idealno mjesto za početak svoje karijere

Da je Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis prepoznat kao mjesto razvoja ideja i prenošenja znanja kako na lokalnom, tako i na međunarodnom nivou, potvrđuje nam Katrina Thomsen, studentkinja završne godine na njemačkom univerzitetu SRH Hochschule Berlin, koja svoje znanje usavršava kroz mentorski program u našem centru.

Iako je mogla da izabere bilo koju državu za stažiranje, odlučila se za Crnu Goru i to sa posebnom željom da to bude Tehnopolis. Kako je prošle godine posjetila našu zemlju, shvatila je da želi da sazna više o njoj i da je dodatno istraži. Ovom prilikom ona govori o utiscima za vrijeme njenog dosadašnjeg boravka, novim stvarima koje je naučila, ali i o impresijama koje je ljepota Crne Gore ostavila na nju.

Veoma sam zainteresovana za zemlje Balkana sa kulturološkog, socio-ekonomskog i istorijskog stanovišta i željela sam da saznam više o tome kako se one razvijaju i na koji način sarađuju na međunarodnom nivou. Razgovarala sam sa mojim mentorima sa univerziteta u Berlinu i informisala sam se o potencijalnim prilikama u Crnoj Gori i tada sam saznala za Tehnopolis, koji mi je zvučao veoma interesantno. Aplicirala sam i na moju sreću, zahtjev za stažiranje je prihvaćen“, rekla je Katrina na početku razgovora.

Po dolasku u Crnu Goru imala je priliku da kao predstavnica Tehnopolisa prisustvuje konferenciji Spark.me, sa koje nosi samo lijepe utiske. „Pozitivno sam iznenađena ovim za mene novim iskustvom i naučila sam toliko toga za samo dva dana, što je bilo sjajno. Atmosfera i energija na konferenciji je bila pozitivna i svi su bili srećni što su dio ovog događaja, za koji mogu reći da je bio izuzetno dobro organizovan sa sjajnim govornicima, od kojih možete naučiti puno.

Tehnopolis posmatra kao mjesto koje može imati uticaj na razvoj ekonomije, kako na lokalnom tako i na globalnom nivou, ali i na društvo uopšte. Iako se specijalizovala u oblasti ekonomije, rad na ovakvom mjestu joj je omogućio da nauči nešto novo o startup zajednici, startup-ovima, biznis inkubatorima i ostalim aktivnostima koje realizujemo. Smatra da je ova vrsta posla usko vezana za ekonomiju i finansije, pa će iskoristi teorijska znanja stečena tokom studija kako bi bolje realizovala obaveza koje ima na ovom poslu.

Tokom svog dosadašnjeg boravka u Crnoj Gori naučila je mnogo, kako o sebi tako i o našoj državi i ljudima u njoj. Shvatila je koliko je prekogranična saradnja važna, ne samo za institucije poput Tehnopolisa, već i za ljude koji se kroz saradnju povezuju. „Za razliku od zemlje u kojoj sam rođena kao i Danske i Njemačke u kojima sam živjela u smislu radnih navika, radnih procedura i rutina u Crnoj Gori je sve drugačije. Posebno važna stvar koju sam naučila jeste da razumijem različitost među nacijama. Prilagodila sam se životu u državi koja je drugačija od moje, stoga sam proširila svoje kulturne vidike, a postojalo je mnogo toga što ranije nijesam razumjela što danas razumijem. Iskustvo koje sam stekla ovdje je veće nego što sam očekivala. Smatram da sam stekla određene komparativne prednosti i dodatne vještine koje će mi značiti u daljem razvoju moje karijere.

Katrina kaže da svoju kreativnost izražava kroz kuvanje, istraživanje, vježbanje, ali voli i da čita. Posebno je ponosna na jedan hobi, slikanje: „Volim da isprobavam razne slikarske tehnike kao što je ulje na platnu, akrilna tehnika, a takođe volim i da crtam.

Imajući u vidu da je rođena na Farskim ostrvima, a da je potom živjela i u Danskoj i Njemačkoj pitali smo je da uporedi život u Crnoj Gori i ovim zemljama. „Rekla bih da ne postoje velike razlike između ovih zemalja, čak mislim da su veoma slične zbog toga što su ljudi izuzetno opušteni i otvoreni, konkretno u Nikšiću, jedni druge posmatraju kao porodicu što je slučaj i na Farskim ostrvima zbog malog broja stanovnika.

Poseban utisak na nju su ostvili prirodni predjeli i domaća kafa. Na kraju je dodala da bi Crnu Goru preporučila svakom, jer ima mnogo toga da ponudi, a prednost je to što je sve blizu pa je lako posjetiti različite djelove države u kratkom vremenskom periodu. „Moja porodica i prijatelji na osnovu mog iskustva i preporuka već razmatraju Crnu Goru kao sljedeću turističku destinaciju. A i ja se nadam da ću imati priliku da dodjem opet uskoro.

Iako je ovo prvo međunarodno stažiranje u našem centru, vjerujemo da ćemo u narednom periodu biti u prilici da svoja znanja podjelimo sa još većim brojem stažista, a iskustva proširimo kroz ostvarivanje saradnje sa brojnim organizacijam i institucijama širom svijeta.