Konsultant JICA Masashi Yamanaka: Mentorski program pomaže korisnicima da dugoročno razmišljaju o biznisu

Drugom po redu OJT – on the job training sa korisnicom mentoringa, Bojanom Perović, pored mentorki prisustvovao je gospodin Masashi Yamanaka, konsultant iz Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA).

 

Nakon održanog sastanka gospodin Yamanaka je izrazio veliko zadovoljstvo postignutim rezultatima. „Zaista sam iznenađen! Mentorke su iskusne i lijepo su prilagodile sugestije prema potrebama preduzetnika. Primijetio sam da postoji veliko povjerenje između mentorki i preduzetnice, a to je ono što je ključno za dobar mentoring proces“, kazao je Yamanaka.

On je objasnio da je u mentoringu važno da mentori ne daju odmah sugestije preduzetniku, već da na početku izgrade dobar odnos i da detaljno analiziraju poslovanje, a da se onda na osnovu činjeničnog stanja preduzeća radi na unapređenju poslovanja. „Volio bih da naglasim da je u mentoringu veoma važno da postoji zajednički rad između mentora i preduzetnika, a to je u ovom slučaju i više nego očigledno. Zadaci koje su mentorke osmislile za Bojanu su odlični. Takođe je jako dobro i to što su uradile mini istraživanje na svoju inicijativu, jer na taj način mogu bolje sagledati čitavu situaciju“, istakao je Yamanaka.

Benefiti koje korisnik dobija kroz ovaj program su brojne, ali kako kaže Yamanaka, vlasnici malih i srednjih preduzeća dobijaju ono najvažnije, a to je vrijeme. „Najbitnija stvar za vlasnike malih i srednjih preduzeća jeste vrijeme. Oni imaju radnu snagu, imaju novac, imaju potrebnu opremu za rad, ali nemaju vremena da razmišljaju. Imaju svakodnevnih problema i obaveza čime zaboravljaju da razmišljaju i planiraju dugoročno. Mentori ne mogu da budu eksperti u svakoj oblasti djelovanja i vlasnici najbolje poznaju svoju djelatnost, ali kroz diskusiju i razgovor sa mentorom, vlasnik se podstiče razmišlja o nečemu o čemu nema vremena da razmišlja svakodnevno“, objasnio je on.

Regionalni program mentoringa završava se 2020. godine, ali se Yamanaka nada da će se nastaviti sa radom sa korisnicima programa, a da će se do tada steći potrebni uslovi da mentorski programi postanu obavezni alati za razvoj na državnom nivou: „Smatramo da je ovakva usluga pogodna za svaku zemlju i trudimo se da uspostavimo jak sistem kako bi Crna Gora mogla da nastavi sa implementacijom ovog programa“.

Takođe, Yamanaka je naveo da postoji veliki broj primjera dobrog mentorstva i da ovakve programe ne sprovodi samo Japan, već postoji i projekat Evropske Unije i ostalih zemalja. Kako ističe, trenutno se trude da ovom programu daju poseban značaj implementacijom KAIZEN metode japanskog poslovanja. „KAIZEN na japanskom znači kontinuirano poboljšanje. Kada smo počeli sa implementacijom KAIZEN-a neki su mislili da ova metoda neće biti funkcionalna na ovom području zbog razlike u mentalitetima Japana i Balkana. Ipak nijesmo odustali i već sada imamo uspješne primjere implementacije KAIZEN-a i vidimo unapređenje produktivnosti i efikasnosti u pojedinim fabrikama“, objasnio je Yamanaka.

Na kraju je dodao da jedino ako mentor i preduzetnik zajedno rade na ispunjavanju aktivnosti iz akcionog plana to može dovesti do uspjeha. „U Japanu se kaže da su preduzetnici malih i srednjih preduzeća usamljena bića. Zato vlasnici očekuju da se pojavi osoba koja će na istom nivou razmišljati o poslovanju, zbog čega su pored svih ostalih uloga mentori tu i kao sagovornici sa kojima preduzetnici mogu apsolutno sve da podijele“, zaključio je on.

Stanarka IPC Tehnopolis i korisnica programa, Bojana Perović, je i više nego zadovoljna onim što je do sada dobila iz mentoring programa. Kako kaže, prošle godine je propustila priliku da se prijavi, ali ove godine je to došlo u pravom trenutku kada je i njeno razmišljanje o preduzeću koje je osnovala drugačije. „Mentoring program me je na neki način pokrenuo i konačno sam shvatila da treba da pristupam svom biznisu na sistematičniji način. Ono što sam kroz Vanjinu i Miljaninu podršku dobila jeste niz alata i sredstava koje mogu da koristim za planiranje cjelokupnog procesa upravljanja preduzećem, jasne uvide u dosadašnje greške kao i ono šta je potrebno poboljšati i kako to postići“, rekla je ona.

Bojana se nada da će u narednom periodu u skladu sa alatima, dokumentima i znanjima koja su joj pružena u okviru mentoringa, početi da upravlja svojim preduzećem na analitički način. Takođe je naglasila važnost ovog programa, ali i želju da se on nastavi i nakon 2020. godine.

Mentoring program ne treba da stane 2020. godine već da to bude nešto što je u praksi naše države, iz prostog razloga što mi koji započinjemo naš biznis u nekim momentima nijesmo svjesni koliko je ta investicija bitna, jer se radi o investiciji vremena, koje mi nažalost zbog svih drugih obaveza nemamo. Stoga smatram da svima koji počinju ili su već u preduzetništvu ovakav trening može donijeti sistematično razmišljanje i potpuno drugačije sagledavanje sopstvenog preduzeća“, zaključila je Perović.

Sastanak je realizovan u okviru programa „Uspostavljanje i promocija mentoring sistema za mala i srednja preduzeća na Zapadnom Balkanu“, koji implementiraju Ministarstvo ekonomije Crne Gore i Japanska međunarodna agencija za saradnju (JICA). Kroz program IPC Tehnopolis je dobio dva sertifikovana mentora, Vanju Zorić Šundić i Miljanu Peković, što je omogućilo ne samo pružanje usluga mentoringa već i unapređenje kapaciteta Tehnopolisa za pružanje podrške svojim stanarima.