Mehanizmi EU podrške za mala i srednja preduzeća u Crnoj Gori predstavljeni na BeSME radionici

Radionica “Focus on looking beyond boundaries – EU support for SMEs” organizovana u okviru BeSME projekta, koji sprovodi Expertise France, održana je u Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis.

Radionica predstavlja jednu od aktivnosti usmjerenih na pružanje podrške razvoju malih i srednjih preduzeća u okviru projekta „Unapređenje poslovnog ambijenta i konkurentnosti privatnog sektora Crne Gore – BeSME“, koji sprovodi Expertise France, Bpifrance i Business France, posredstvom EU Instrumenta pretpristupne podrške 2014-2020 (IPA II).

 

Na samom početku, prisutnima se obratila gospođa Siska Martina Cahyati, projekni menadžer BeSME projekta koja je rekla da se nada da će kroz ovu radionicu uspjeti da se objasne i riješe sve nedoumice zainteresovanih u vezi sa EU podrškom za mala i srednja preduzeća, programom H2020, EIC Accelerator-om i Enterprise Europe Network (EEN).

Radionicu je otvorio generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima u Ministarstvu ekonomije, Radosav Babić. On je istakao važnost BeSME projekta iz perspektive ovog ministarstva: „Sprovođenjem aktivnosti zadatih u okviru BeSME projekta, stvoriće se osnova za harmonizovan razvoj budućih strateških projekata koji će doprinijeti jačanju konkurentnosti, inovativne djelatnosti, kao i intenzivnijoj saradnji nauke i privrede kroz direktnu podršku privatnom sektoru i državnim organima nadležnim za unaprijeđenje konkurentnosti i inovativnosti privrede Crne Gore. Na osnovu ovih i budućih aktivnosti na nivou IPA sektora Konkurentnost i inovacije stvoriće se uslovi da predstavnici privatnog sektora u Crnoj Gori uzmu značajnije i intenzivnije učešće u ostalim programima Evropske unije namjenjim podsticanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća“. Osim toga, on je ukazao i na značaj projekta Evropske mreže preduzetništva (EEN), koji je finansijski podržan iz COSME i Horizon 2020 programa.

Nakon uvodnog izlaganja prisutnima se obratio italijanski ekspert, gospodin Antonio Carbone, predstavnik Agencije za promociju Evropskog istraživanja (APRE) i nacionalna kontakt tačka za H2020. Kako je kazao, H2020 ima niz operativnih alata koji mogu pomoći da postanete globalno konkurentni u nauci, industrijskom liderstvu i savladavanju društvenih izazova. Glavni cilj projekata H2020 je razvijanje i stvaranje inovativnog proizvoda (ili usluge, procesa, poslovnog modela) koji osigurava visok potencijal rasta za podnosioce prijava. U nastavku radionice, kroz konkretne pozitivne primjere ukazao je na ključne faktore uspjeha učešća malih i srednjih preduzeća u okviru programa Horizon 2020, a tokom kasnijeg izlaganja predstavio je glavne inovacije koje će karakterisati EIC akcelerator u periodu 2019-2020.

Ispred Ministarstva nauke Crne Gore, učesnicima se obratila gospođa Marijeta Barjaktarović Lanzardi, načelnica Direkcije za inovacije i infrastrukturu, koja je govorila o razvoju i  izazovima sa kojima se Crna Gora susrela prilikom stvaranja pogodnog ekosistema za razvoj inovativnih projekata. Ona je statističkim podacima predstavila učešće Crne Gore u pozivima u okviru H2020, prezentovala trenutnu situaciju projekta, kao i mehanizme podrške koje Crna Gora pruža. Dodala je da vidi značajan napredak i povećanje finansijske podrške koju dobijamo, ali i da postoje neki instrumenti koji još uvijek nijesu dovoljno upotrijebljeni te da se nadaju da će i njih vremenom razviti.

U drugom dijelu predavanja francuski ekspert, gospodin Laurent Volle, direktor Evropske mreže preduzetnika Grand Est, predstavio je Evropsku mrežu preduzetništva (Enterprise Europe Network – EEN), uspostavljenu od strane Evropske komisije kao alat za podsticanje rasta malih i srednjih preduzeća i za pružanje pomoći u inoviranju i širenju poslovanja na međunarodna tržišta. Cilj sesije bio je strukturisanje inovacijskog pristupa sa alatima EEN mreže kao alata razvoja kompanija. Gospodin Volle je naveo da je EEN mreža aktivna u preko 60 zemalja širom svijeta i okuplja 3000 eksperata koji dolaze iz više od 600 organizacija, a svaka od njih poznata je po odličnoj praksi pružanja poslovne podrške jer dijele iskustva i primjenjuju ih u svim oblastima. Mrežu čine: tehnološki parkovi, organizacije za podršku inovacijama u poslovanju, univerziteti i istraživački instituti, organizacije za regionalni razvoj i privredne komore. U nastavku radionice, on je objasnio razliku između inovacije i pronalaska, različite nivoe inovacija, zašto je inovacija potrebna i da sama inovacija u suštini predstavlja napredak neke određene ideje.

Nakon njegovog izlaganja, gospođa Ljiljana Belada, šefica Evropske mreže preduzetništva u Crnoj Gori, predstavila usluge i postignuća Evropske mreže preduzetništva (EEN) u Crnoj Gori. Navela je da kroz analize uočavaju sve veće interesovanje za nacionalne programe Crne Gore, te da može reći da postoji spremnost, interesovanje i potreba da se koriste sve mogućnosti koje su pružene, a da je procenat korišćenja evropskih fondova nešto niži i da se na tome mora raditi. Vjeruje da ćemo kada Crna Gora bude članica EU tek dobiti brojne mogućnosti za korišćenje EU fondova.

Preko četrdeset prisutnih eksperata, preduzetnika, predstavnika malih i srednjih preduzeća, kao i stanara IPC Tehnopolis izrazilo je zadovoljstvo zbog organizovanja ovakve radionice, koja im je omogućila dobijanje novih informacija i rješavanje nedoumica koje su imali.

Radionica je organizovana u saradnji sa Inovaciono preduzetničkim centrom Tehnopolis, Ministarstvom ekonomije, Ministarstvom nauke Crne Gore i Privrednom komorom Crne Gore.