Najbolji startapovi iz zemalja Zapadnog Balkana na akademiji u Tehnopolisu

Tehnopolis je tokom ova dva dana centar startap scene Zapadnog Balkana. Najboljih 17 startapova iz regiona imaju priliku da u saradnji sa međunarodnim ekspertima nauče kako da svoje poslovanje izdignu na veći nivo i da unaprijede svoje poslovne aktivnosti. Ova aktivnost je dio Western Balkan Startup Akademije, koja je dio projekta “Strengthening the Startup EcoSystem in the Western Balkan Region”, a IPC Tehnopolis je jedan od partnera na ovom projektu.

Radionice su usmjerene na proces prikupljanja sredstava (fundraising) i na to kako mu strateški pristupiti (bez obzira na fazu u kojoj se startapovi nalaze). Fokus je priprema prvog finansiranja – pre-seed ili seed, imajući u vidu da je većina start-up učesnika u ovoj fazi. Radionice će obuhvatiti i finansiranje od strane Biznis anđela i Seed fonda.

Osim toga, startapovi će od međunarodnih eksperata biti u prilici da nauče na koji način pravilno struktuirati pitch i predstaviti se pred investitorom. Tokom ova dva dana, iskusni predavači su: Selma Prodanović, Florian Kandler i Sreten Vranić.

Gospođa Selma je ovom prilikom rekla da je za startapove najbitnije da imaju mindset da je moguće napraviti startup, a da je fundraising dio toga i da je to zapravo proces koji traje. „Današnji modul je fundraising sa glavnim fokusom na to kako da pripremimo startapove koji su dio ovog modula da na najbolji način dođu do investitora, prezentuju se investitorima, da znaju koji je proces potrebno proći da bi se došlo do investitora i naravno na kraju kako doći do tog novca“, objasnila je ona.

Navela je da je značajno što predavači govore iz različitih perspektiva, te tako ona govori iz perspektive investitora, Florijan iz perspektive nekoga ko stalno radi sa startapovima u tom fundraising procesu i Sreten koji ima iskustva u čitavoj regiji i koji zna kakve mogućnosti sve postoje. Takođe, smatra da regionalni startapovi imaju veliki potencijal za razvoj: „Danas mi se jako svidjelo kad sam na jednoj sesiji pitala da li oni misle da im je prednost ili mana to što dolaze iz regije i većina njih na to gleda kao prednost. Ono što mislim da možemo postići u stvari je taj mindset koji se promijeni kod samih startapa da oni sebe vide kao nekog ko može.“

Organizatorka ove akademije, Lisa Zoder, osvrnula se na prethodnu godinu u kojoj su prvi put organizovali startap akademiju i prenijela utiske: „To je bio prvi put za nas da organizujemo ovakvu vrstu akademije. Posmatrali smo to kao pilot projekat i nijesmo znali kako će to sve izgledati. Na kraju smo bili presrećni kako se sve završilo. Mislim da su učestvovali neki sjajni founder-i, sjajni startapovi. Imali smo startape iz svih šest zemalja, što je takođe bio jedan od naših ciljeva i kada pogledamo rezultate mislim da zaista možemo biti ponosni. Pomenula bih da smo imali dosta učesnika sa te startap akademiije na pitching takmičenju na Sarajevo Unlimited i mislim da uspjeh akademije najbolje opisuje to što su ljudi iz žirija rekli da može jasno da se vidi razlika između startapova koji su išli na startap akademiju i onih koji nijesu.“

Startapovi će imati priliku i sjutra da čuju sve korisne savjete ali i da na praktičnim primjerima i uz konkretne sugestije vježbaju pitching.

Projekat je finansiran od strane Regionalnog fonda za promociju spoljne trgovine – GIZ/ORF FT.