Obuka u Bariju: Izgradnja kapaciteta za 12 menadžera FILA laboratorija

Predstavnici IPC Tehnopolis učestvuju u aktivnosti izgradnje kapaciteta za 12 menadžera laboratorija fertilizaciju i inovacije u oblasti agro-hrane – FILA. Četiri učesnika iz svake partnerske zemlje, Italije, Albanije i Crne Gore prisustvuju treninzima, koji se održavaju od ponedjeljka, 15. jula do petka, 19. jula u CIHEAM Bari. Ispred Tehnopolisa obuci prisustvuju menadžer za upravljanje projektima i razvoj preduzetništva, Aleksandar Janičić i asistentkinja na projektnim aktivnostima, Miljana Peković.

Program uključuje ​​stručna predavanja i grupni rad na specifičnim potrebama vezanim za praktičnu implementaciju alata za razvoj FILA laboratorije. Prvi dan je bio fokusiran na program i usluge potrebne za uspješan model inkubacije koji je zasnovan na FILA modelu. Drugog i trećeg dana, učesnici uče kako izgraditi inovacione ekosisteme oko FILA modela i održiv poslovni model FILA laboratorije.

Tokom četvrtog dana učesnicima će biti predstavljeni uspješni primjeri aktivnosti koje pokreće jedan inkubator. Obuka će biti završena predavanjem o efikasnoj komunikacionoj strategiji za inovacioni centar prilagođen teritoriji na kojoj radi.

Ova aktivnost je dio projekta „Jačanje i unapređenje prekogranične mreže za inovaciju kroz laboratorije za fertilizaciju i inovaciju u agro-hrani u cilju jačanja veze između istraživanja i malih i srednjih preduzeća” (FILA) koji je finansiran sredstvima EU kroz program Interreg IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora. Nosilac projekta je Mediteranski agronomski institut Bari (IT), a partneri na projektu su: Region Apulija (IT), Fond za razvoj Albanije – ADF (AL), Albanska agencija za razvoj investicija – AIDA (AL), Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis i Ministarstvo ekonomije Crne Gore.