Održana tribina o prednostima Zakona o planiranju i izgradnji

Pojednostavljena administrativna procedura, viši stepen kvaliteta planske dokumentacije, izgrađenog prostora, kao i poboljšani sistem nadzora ključne su prednosti Zakona o planiranju i izgradnji, kazao je ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović.

ministarRadulović je govorio na tribini koja je danas održana u Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis u Nikšiću, u okviru programa Javne rasprave o Nacrtu Zakona o planiranju i izgradnji. Tribini su prisustvovali predstavnici Ministarstva turizma i održivog razvoja, Opštine Nikšić, kao i javnog i privatnog sektora.

U okviru svog uvodnog izlaganja, Radulović je predstavio nekoliko važnih zakonskih rješenja, kao što su ukidanje građevinske i upotrebne dozvole. Navodeći sporu administraciju prilikom procesa dobijanja građevinske dozvole i visoke cijene kao najčešće primjedbe do sada, on je još jednom istakao ključne prednosti koje će ovaj zakon donijeti, a to je viši stepen kvaliteta planske dokumentacije, izgrađenog prostora, poboljšani sistem nadzora kada je riječ o izgradnji i lična odgovornost.

cover

Zakonom je predviđeno i imenovanje Glavnog državnog arhitekte kao i Glavnog gradskog arhitekte u svim opštinama što će, između ostalog, omogućiti kvalitet arhitektonskih rješenja i unaprijediti vizuelni kvalitet objekata i naselja.

Po završetku izlaganja, predstavnici stručne javnosti iznijeli su svoje sugestije i kritike pomenutog zakona.

Zaključno, ministar je dodao da je Ministarstvo otvoreno za svaki konstruktivan predlog u smislu poboljšanja ovog Zakona i pozvao sve zainteresovane da učestvuju u njegovom unapređenju.