Pojedini proizvodi od plastike za jednokratnu upotrebu biće zabranjeni u EU

Evropski parlament danas je odobrio novi zakon kojim se zabranjuju plastični predmeti za jednokratnu upotrebu kao što su tanjiri, pribor za jelo ili slamke za piće.

Čak 560 zastupnika je glasalo za dogovor postignut s ministrima EU, 35 ih je bilo protiv i 28 uzdržanih.

Kako se navodi u saopštenju, sledeći će proizvodi od 2021. u EU biti zabranjeni:

  • pribor za jelo za jednokratnu upotrebu (viljuške, noževi, kašike i štapići za jelo);
  • plastični tanjiri za jednokratnu upotrebu;
  • plastične slamke;
  • štapići za uši izrađeni od plastike;
  • plastični štapići za pridržavanje balona;
  • oksorazgradiva plastika i posude za hranu, te čaše od ekspandiranog polistirena.

Prema podacima Evropske komisije, više od 80 odsto morskog otpada je plastika. Proizvodi obuhvaćeni ovim novim zakonom čine 70 odsto svih predmeta u morskom otpadu. Zbog svoje spore razgradnje plastika se skuplja u morima, okeanima i na plažama EU i širom svijeta. Plastični ostaci nalaze se u morskim životinjskim vrstama – poput morskih kornjača, tuljana, kitova i ptica, ali i u ribama i školjkama, a time i u prehrambenom lancu ljudi.

Države članice će do 2029. godine morati da omoguće ponovno prikupljanje 90 odsto upotrijebljenih plastičnih boca, a do 2025. najmanje 25 odsto materijala iz kojeg su te boce izrađene moraće biti prikladne za recikliranje. Do 2030. dio materijala koji se može reciklirati moraće biti barem 30 odsto.

Ovim zakonodavstvom predviđa se i obvezno postavljanje oznaka o negativnom uticaju koji na okolinu ima bacanje cigareta s plastičnim filterima, te plastičnih čaša i vlažnih maramica.

 

Izvor: CDM