Potpisan sporazum o naučno-tehnološkoj saradnji Crne Gore i Italije u Tehnopolisu

Svečano potpisivanje izvršnog programa za naučno-tehnološku saradnju između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Italije i prvo zasijedanje Mješovite komisije za naučnu i tehnološku saradnju između ove dvije zemlje upriličeno je danas u Tehnopolisu. Ispred Vlade Crne Gore sporazum je potpisala ministarka nauke, dr Sanja Damjanović, a u ime Republike Italije ambasador Republike Italije u Podgorici, NJ. E. Luca Zelioli.

Nakon evaluacije dostupnog budžeta, predstavnici obje zemlje predložili su naučno-istraživačke projekte koji će biti finansirani u periodu 2018-2020, broj projekata odobrenih za sufinansiranje, kao i način implementacije odabranih projekata.

Za pomenute naučno–istraživačke projekte apliciralo je više od deset naučnika i nakon crnogorsko–italijanske evaluacije odabrana su četiri koja će biti finansirana do kraja 2020. sa više od deset hiljada eura godišnje po projektu. Ključne teme istraživačkih projekata su poljoprivreda i hrana, biomedicina, kulturne baštine i održive tehnologije. Ključne teme istraživačkih projekata su poljoprivreda i hrana, biomedicina, kulturne baštine i održive tehnologije.

Četiri projekta su odabrana za finansiranje kroz ovaj program. U pitanju je veća suma novca i podrazumijeva donacije ne samo od Vlade Italije, već i od Ministarstva nauke”, poručila je ministarka nauke, dr Sanja Damjanović. “Svi znamo da Italija ima izuzetnu tradiciju kada su u pitanju nauka i tehnologija i ova saradnja sa Italijom je zaista značajna za nas. Crnoj Gori je potreban tehnološki oporavak i mislim da će uz ovu saradnju to biti ogromna pomoć”, zaključila je ona.

Govoreći o tradicionalno dobrim odnosima između Crne Gore i Italije, ambasador Republike Italije u Podgorici, NJ. E. Luca Zelioli, ukazao je na značaj koji će ovaj program imati za naučno-istraživačku zajednicu.

Zahvaljujući sporazumu o naučno-tehnološkoj saradnji, mi smo zajednički našli 9 važnih projekata za koje smatram da su naročito važni za ono što nas čeka u budućnosti”, kazao je ambasador. “Kao što je ministarka Damjanović već pomenula, mi smo pokušali da izaberemo neke prioritetne oblasti: od biomedicine, preko kulturne baštine do poljoprivrede. Ono što je važno da napomenem jeste da to nisu projekti koji će započeti danas i već sjutra ”umrijeti”, nego će biti uvijek živi zato što otvaraju vrata za neku buduću saradnju, s posebnim fokusom na mobilnost naučnika. Dakle, naučnici iz Crne Gore i Italije će zajedno raditi i sarađivati, tako da je ovo samo početak naše naučne saradnje”, zaključio je Zelioli.

Nakon zvaničnog dijela, menadžer za upravljanje projektima i unapređenje preduzetništva Aleksandar Janičić približio je crnogorsko-italijanskoj delegaciji dosadašnje aktivnosti i viziju Tehnopolisa, nakon čega je upriličen i obilazak objekta.

Izvršni program se realizuje na osnovu Sporazuma o naučnoj i tehnološkoj saradnji između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Italije, potpisanog u Podgorici 26. septembra 2013. godine.