Predstavnica Tehnopolisa na seminaru Balkan Bits and Bytes u Berlinu

Seminar Balkan Bits and Bytes počeo je u nedjelju u Evropskoj akademiji u Berlinu, upoznavanjem učesnika i predstavljanjem lokalnog okruženja za razvoj startapova u Crnoj Gori, Srbiji i Albaniji. Ispred Tehnopolisa seminaru prisustvuje Miljana Peković, asistentkinja na projektnim aktivnostima.

Prvi dan seminara obilježen je prezentacijama na temu podrške i finansiranja startapova. Na prvoj prezentaciji govorio je Norbert Hermann, iz Sektora za ekonomiju, energetiku i javna preduzeća grada Berlina, koji je predstavio ideju o razvoju Berlina u tzv. hotpoint za startapove, kao i Business Canvas Model ovog grada. Kao ključne tačke koje su uticale na ovakav razvoj Berlina je naveo nisku cijenu života u početku razvoja i veliku slobodu u smislu zakonske regulative.

Na drugoj prezentaciji Peter Feldmann, stariji savjetnik u albanskom ProSeed programu GIZ-a, predstavio je program koji GIZ sprovodi u Albaniji kako bi podstakao razvoj startapova.

Nakon izlaganja uslijedio je obilazak grada i kompanije Weiberwirtschaft, kao primjera alternativnih modela finansiranja. Direktorica ove organizacije, dr Katja Von Der Bey, predstavila je učesnicima njihov razvoj od 1989. godine do danas. Njihovo ime u prevodu znači “ženska posla” i počele su kao kooperativa koja je htjela da promijeni negativno značenje te fraze. Danas imaju preko 2000 članica kooperative, tri zgrade u kojima izdaju prostor preduzetnicama pod povoljnim uslovima, pružaju im podršku u osnivanju i razvoju, kao i mikro kredite za osnivanje startapova. Zanimljivo je da su prva sredstva dobile kroz svojevrstan crowdfunding, ali bez interneta. Prema riječima Von Der Bey, svaka preduzetnica koja želi da se učlani u njihovu organizaciju treba da kupi jednu akciju kooperative po cijeni od 103 eura.

Pored predstavnice Tehnopolisa, na seminaru učestvuju i predstavnici Privredne komore i Univerziteta Crne Gore, te razvojnih agencija, biznis centara i obrazovnih institucija iz Srbije, Albanije i Njemačke.