Predstavnici Tehnopolisa na Startup Europe samitu u Sofiji

Predstavnici Tehnopolisa danas prisustvuju Startup Europe samitu u Sofiji, koji je okupio više od 500 učesnika: evropske lidere u oblasti digitalizacije, predstavnike Evropske tehnološke zajednice, kreatore startap sistema, kao i predsjednike vlada država Zapadnog Balkana.

Ispred Tehnopolisa događaju prisustvuju Vanja Zorić Šundić, pomoćnica direktora, Jelena Đedović, menadžerka biznis inkubatora, i Aleksandar Janičić, menadžer za upravljanje projektima i razvoj preduzetništva.

Samit je otvorio bugarski premijer Bojko Borisov, a na otvaranju je govorila i evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel.

Svečanom otvaranju prisustvovao je predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, koji je o startap ekosistemu govorio na panelu na visokom nivou „Transfomacija Zapadnog Balkana u region pogodan za razvoj startapa“ (Transforming Western Balkans into a startup-friendly region), zajedno sa premijerima Srbije i Makedonije – Anom Brnabić i Zoranom Zaevim. Kako je istakao predsjednik Marković, Vlada radi na nekoliko važnih dokumenata koji bi trebalo da daju novi podsticaj, novi sadržaj i bolje okruženje za start-up preduzetništvo.

Vlada Crne Gore prepoznala je značaj ove teme. „Već pripremamo dvogodišnji program do 2020. godine koji će ići u pravcu podsticaja za start-up preduzetništvo“, precizirao je premijer, dodajući da je trenutno u toku izrada Strategije pametne specijalizacije, te da se priprema dokument koji će napraviti jasnu sliku unutrašnjeg stanja u zemlji kada su u pitanju digitalna ekonomija i start-up preduzetništvo.

Ranije danas, koleginice Vanja i Jelena prisustvovale su radionici pod nazivom Accelerators Assembly, na kojoj su predstavljene specifične aktivnosti u vezi sa povezivanjem rada akceleratora i biznis inkubatora na teritoriji Evrope sa kreatorima lokalnih politika, dok je Aleksandar prisustvovao nizu sastanaka u cilju umrežavanja i utvrđivanja potencijalnih modela saradnje.

Tokom Samita, premijeri, ministri, osnivači, investitori i lideri u oblasti tehnologije podijelili su sa prisutnima svoje znanje i iskustvo, pružajući uvid u to šta je zapravo potrebno da bi jedan startap uspio u Evropi. Prisutni su mogli čuti više o temama kao što su: mogućnosti za transformaciju Zapadnog Balkana u region pogodan za razvoj startapova, potencijalima regiona, metodama za poboljšanje okvirnih uslova za razvoj startapova, povezivanju srednje i istočne Evrope sa razvijenim startap ekosistemima, te jačanju ženskog preduzetništva i pravilnom korišćenju profesionalnih vještina. Osim toga, predstavljene su i nove mogućnosti za finansiranje i podršku startapovima, kao i potencijalni smjerovi za razvoj digitalnih tehnologija u EU. Na Samitu je potpisan i Sporazum o jačanju ekosistema za tehnološko preduzetništvo u zemljama Srednje i Istočne Evrope i Zapadnog Balkana. Jedan od potpisnika Sporazuma je i osnivač Digitalizuj.Me iz Crne Gore, Predrag Lešić.

Startup Europe Summit 2018 je događaj koji organizuje Evropska Komisija, sa ciljem da poveže osnivače startapova i kreatore politike.