Predstavnici Tehnopolisa na VI Samitu šefova vlada NR Kine i zemalja CIE

Izvršni direktor Tehnopolisa Ratko Bataković i programski menadžer Đorđije Brkuljan prisustvovali su juče VI Samitu šefova vlada NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Budimpešti, u okviru takozvanog Mehanizma saradnje 16+1.

Tokom Samita, gospodin Bataković je potpisao Memorandum o razumijevanju sa kineskom kompanijom China Baoding Rui Fu De Investment, sa ciljem realizacije projekta sadnje i prerade kineskog ljekovitog bilja u Crnoj Gori i na ostalim povezanim projektima između ove kompanije i IPC Tehnopolis. Kompanija China Baoding Rui Fu De Investment ranije je uspješno investirala u osnivanje privatne zdravstvene ustanove u Crnoj Gori – Kina Medika.

Glavna tema Samita je bila “Produbljivanje ekonomske, trgovinske i finansijske saradnje za win-win razvoj”.

Predstavljeni su budući pravci u saradnji NR Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope i usvojene su “Budimpeštanske smjernice”, dokument kojim se definišu aktivnosti i koordinacioni planovi na unapređenju saradnje u oblastima trgovine, investicija, povezanosti, industrije, energetike, nauke, tehnologije, finansijske saradnje, poljoprivrede, šumarstva, zaštite životne sredine, zdravstva i međuljudske razmjene.

Smjernicama se potvrđuje stav zemalja učesnica Mehanizma 16+1 da ovaj format saradnje čini važan dio ukupne saradnje između Kine i Evrope u cjelini. Kina je potvrdila da pridaje izuzetnu važnost strateškom partnerstvu sa EU, podršci integracionom putu koji su EU članice nezavisno odabrale, i da želi vidjeti ujedinjenu, stabilnu i prosperitetnu Evropu.

Na Samitu je održan i Biznis forum gdje je prisustvovalo oko dvije hiljade privrednika iz 35 zemalja, među kojima su osim Tehnopolisa učestvovali i predstavnici nekoliko crnogorskih kompanija.