Predstavnici Tehnopolisa, TK Montenegro i Opštine Nikšić posjetili agro i turističke klastere u Bosni i Hercegovini

Predstavnici Tehnopolisa, TK Montenegro i Opštine Nikšić boravili su u trodnevnoj studijskoj posjeti agro i turističkim klasterima u Bosni i Hercegovini od 2. do 4. decembra.

Grupu su sačinjavali predstavnici turističkog klastera Montenegro, IPC Tehnopolis i Opštine Nikšić, kao i samostalni poljoprivrednici koji su zainteresovani za bavljenje ruralnim turizmom.

Putovanje je počelo obilaskom pećine Vjetrenica, koja je zaštićeni spomenik prirode i značajno turističko odredište u Bosni i Hercegovini koje pripada opštini Ravno. Nakon toga, učesnici su posjetili Hotel ”Stanica Ravno”, koji je zapravo obnovljena Željeznička stanica na pruzi Dubrovnik – Beč. U nastavku dana, tim je produžio u hotel Brotnjo gdje su se i smjestili.

Drugi dan studijske posjete započet je radionicom, koja je trajala nekoliko sati gdje su članovi klastera i poljoprivrednici pokušali na konkretnim primjerima da primijene stečeno znanje od prethodnog dana. U drugom dijelu dana, tim je nastavio posjetu svetilištu i etno selu Herceg u Međugorju, kao i Advent- sajmu u Mostaru gdje se predstavilo preko 15 izlagača.  Posjeta ovom sajmu je bila dobra prilika za učesnike lokalne uprave i Tehnopolisa da se upoznaju sa modelom javno – privatnog partnerstva u organizovanju lokalnih sajmova na otvorenom prostoru, kao što su trgovi, parkovi i sl.

Dan je zaokružen posjetom vinskom podrumu Andrija, gdje su se učesnici  mogli upoznati sa procesom proizvodnje vina i načinom njegovog čuvanja i plasiranja na tržište. Uz uzgajanje vlastitih vinograda, vlasnici otkupljuju grožđe od 220 kooperanata i tako odabirajući najbolje, postižu velike rezultate u prozvodnji vrhunskih i kvalitetnih vina.

Posljednji dan studijske posjete takođe je počeo radionicom, na kojoj su članovi klastera i poljoprivrednici prezentovali svoje projekte, a članovi projektnog tima im sugerisali na nedostatke i načine njihovog prevazilaženja. Nakon toga, tim je nastavio put prema lokalitetu Grude, gdje je bio organizovan ručak u Agroturizmu “Marića gaj”, koji predstavlja dio porodične kompanije “Motel Kiwi”, koja se bavi ugostiteljstvom već 24 godine.

Studijsku posjetu je organizovao TK Montenegro, uz podršku Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis i Opštine Nikšić, sa ciljem unapređenja znanja o ruralnom turizmu na osnovu primjera dobre prakse iz regiona, kao i uvezivanja različitih poljoprivrednih djelatnika i proizvođača u svrhu postizanja što boljih tržišnih rezultata.