Sljedeće sedmice Dani italijanskog filma i umjetnosti u Tehnopolisu

U okviru XVIII izdanja Nedjelje italijanskog jezika u svijetu Ambasada Republike Italije će u periodu od 22. do 25. oktobra u Tehnopolisu predstaviti dvije tematske izložbe i tri filma.

Prva izložba pod naslovom „Dove il sì suona. Putovanje kroz italijanski jezik“ biće otvorena u Multimedijalnoj sali Tehnopolisa u ponedjeljak, 22.10. u 19 časova i pružiće sliku o istoriji italijanskog jezika. Radi se o jednom sažetom, ali sveobuhvatnom pregledu, o svojevrsnoj panoramskoj šetnji kroz italijanski jezik koja na edukativan i pregledan način prikazuje nastanak italijanskog jezika iz latinskog, te njegove daljnje razvojne faze sve do današnjih dana.

Druga izložba, pod nazivom “Fermijevo nasljeđe” je posvećena velikom doprinosu italijanske nauke – a posebno Fermijeve grupe iz Panispernijeve ulice – na polju atomske i fizike elementarnih čestica.  Izložba će biti otvorena u ponedjeljak u 19:30 časova.

Izložbe će otvoriti zamjenik ambasadora Italije u Crnoj Gori,  Damiano Rampini i gradonačelnik Opštine Nikšić Veselin Grbović i biće dostupne posjetiocima od 22. do 29. oktobra.

Zahvaljujući uspješnoj saradnji koju je Ambasada Italije pokrenula sa Inovaciono preduzetničkim centrom Tehnopolis, manifestacije u znaku Italije će upotpuniti i smotra italijanskih filmova, i to: “Noi e la Giulia” 23.10., “Amore e malavita” 24.10.  i “Veloce come il vento” 25.10. Filmovi su titlovani na crnogorski jezik.