Tehnopolis: Održana izložba fotografija „Montenegro et ses environs“

Kulturni Centar PUNKT sinoć je organizovao izložbu prvih fotografija Nikšića u Tehnopolisu pod nazivom “Montenegro et ses environs”.

Montenegro et ses environs  – Crna Gora i njeno okruženje/prve fotografije Nikšića“ podrazumijeva predstavljanje prvih ikad napravljenih fotografija grada Nikšića i još pojedinih mjesta u Crnoj Gori, koje su nastale krajem XIX vijeka.

Ove fotografije su dio albuma koji se čuva u Biblioteci rijetkih knjiga u Istanbulu i predstavljaju dragocjeno svjedočanstvo istorijskog, urbanističkog i kulturnog razvoja našeg grada, kao i ostatka Crne Gore, uz davanje novog i šireg smisla karakteru Nikšića. Fotografije je u oktobru 2016. godine otkupio Sait Šabotić za potrebe projekta „Osmanski (turski) izvori za istoriju Crne Gore“, koji se realizuje među aktuelnim projektima Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Organizator događaja je KC PUNKT, uz podršku IPC Tehnopolis, Opštine Nikšić i Ministarstva kulture Crne Gore, a u okviru aprilskog repertoara Nikšićke kulturne scene 2018.