Tehnopolis: Predstavljen IPARD like 2.3 u Nikšiću

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja danas je u Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis organizovalo predstavljanje projekta IPARD like 2.3 kako bi potencijalnim aplikantima pojasnili mogućnosti, uslove i kriterijume trećeg po redu projekta bespovratne podrške investicijama u preradu.

Subjekti u poslovanju hranom, odnosno prerađivači kroz novi javni poziv dobijaju još jednu mogućnost da započnu ili unaprijede preradu poljoprivrednih proizvoda. Unapređenje se odnosi prvenstveno na usaglašavanje sa standardima bezbjednosti hrane, u cilju povećanja njihove konkuretnosti.

Za poziv IPARD like 2.3 na raspolaganju je 1 milion eura bespovratne podrške. Sredstva za projekat IPARD like 2 obezbijeđena su iz pretpristupnih fondova Evropske unije, kao i nacionalnih sredstava. Ukupna vrijednost projekta je 6,2 miliona eura, od čega je 4,7 miliona eura grant EU, a 1,6 miliona eura nacionalna kontribucija. Projekat se implementira prema procedurama Svjetske banke. Minimalna vrijednost investicije koja se podržava kroz projekat IPARD like 2.3 iznosi 12.000 eura (iznos bez PDV), dok je maksimalna 125.000 eura (iznos bez PDV). Bespovratna podrška iznosi 50 odsto prihvatljive investicije, za sve oblasti investiranja.

Kroz javni poziv podržavaju se sektori hrane životinjskog porekla (ribarstvo i akvakultura), biljnog porijekla i gljiva (voće, povrće, ljekovito i aromatično bilje, pečurke, maslinovo ulje i drugi proizvodi od maslina, vino), kao i klanice na poljoprivrednim gazdinstvima i već postojeće klanice koje su odobrene u skladu sa Uredbom o uslovima za odstupanje u pogledu izgradnje, uređenja i opremanja objekata koji imaju mali obim proizvodnje, prerade i obrade hrane.

Za apliciranje poziv će biti otvoren od 01. novembra 2017. godine do 31. januara 2018. godine.

Svi zainteresovani za apliciranje na novi poziv, o uslovima i načinu apliciranja, kao i vrstama prihvatljivih investicija, mogu se informisati posredstvom sajta Ministarstva poljoprivrede http://www.minpolj.gov.me/rubrike/IPARD_like_2.3/ i u komunikaciji sa zaposlenima u Direktoratu za IPARD  plaćanje(kont.tel. 020 672 007).

Raspored info kampanje po opštinama možete pogledati u sljedećoj tabeli:

Dan     Datum     Vrijeme (h)     Opština i mjesto
                   
Ponedeljak     23.10.     12h     Podgorica, Stara zgrada Vlade, velika sala
                   
Utorak     24.10.     10h     Danilovgrad, opštinska sala
                   
Utorak     24.10.     14h     IPC Tehnopolis, sala kongresnog centra
                   
Srijeda     25.10.     10h     Pljevlja, opštinska sala
                   
Srijeda     25.10.     14h     Žabljak, opštinska sala
                   
Četvrtak     26.10.     10h     Bar, opštinska sala 10+
                   
Četvrtak     26.10.     15h     Tivat, opštinska sala
                   
Ponedeljak     30.10.     11h     Bijelo Polje, sala Pravnog fakulteta
                   
Ponedeljak     30.10.     15h     Berane, opštinska sala
                   
Utorak     31.10.     11h     Rožaje, Velika sala doma kulture