Udruženja potrošača: Uzalud odluka Evropskog parlamenta, države istočne Evrope i dalje će dobijati “škart” robu.

Uprkos najavama Evropskog parlamenta da će posebno tijelo kontrolisati da zemlje istočne Evrope ne dobijaju škart robu, udruženja potrošača nijesu optimistična.

Ne vjerujem da će uskoro naši, ali ni kupci Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bugarske i Češke, moći da kupuju proizvode vrhunskog kvaliteta jer su mnoge velike kompanije otvorile pogone u ovim zemljama i na tržište šalju drugačiju robu od one na Zapadu“, rekao je za Novosti Goran Papović, predsjednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Bez obzira na to što nismo u Evropskoj uniji, kada se za okruženje promijene pravila ona će početi da važe i za nas.

Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača Srbije, naglašava da se decenijama zna za ovaj problem, ali da je od ovog priznanja u Evropskom parlamentu do promjene put predugačak.

Interesi velikih kompanija, koje bi ovom promjenom bile na udaru, ali i vlade mnogih država, vršiće pritisak na Evropski parlament, pa ne vjerujem da ćemo u skorijoj budućnosti imati jednak kvalitet sa onim na Zapadu“, kazao je Bogosavljević.

Mnogi uvozni proizvodi koji su lošijeg kvaliteta od domaćih, samo zato što nose zvučna imena, ugasili su mnoge domaće industrije. Državama odgovara da se održi visoka cijena firmirane robe zbog zarade od PDV-a, a tako proizvođačima odgovara da šalju lošiju robu za iste pare. Dok god je moć motivisanih da se i dalje održava takvo stanje velika, prevara će se nastaviti, a Evropski parlament neće moći mnogo da uradi“, zaključio je on.

Kroz više analiza dokazano je da su i najskuplji prehrambeni proizvodi, na domaćem tržištu čak skuplji nego u razvijenim zemljama poput Njemačke, Švajcarske, zapravo mnogo nekvalitetniji od onih koje jedu potrošači na Zapadu.

Problem je što sve te namirnice, za koje i sada proizvođači ne spore da nisu istog kvaliteta, nisu i jeftinije, pa kupac nema slobodu izbora.

Izvor: 021.rs