„Upravljanje ličnim finansijama”: Sadašnjost bez finansijskih briga i sigurna budućnost

Juče je u multimedijalnoj sali održana interaktivna radionica pod nazivom „Upravljanje ličnim finansijama“, koju je organizovao IPC Tehnopolis u saradnji sa konsultantskom agencijom Nova Ivica.

Radionica “Upravljanje ličnim finansijama”

Predavač na radionici bio je ekspert iz ove oblasti, Doug Tonne, koji je već duži niz godina posvećen radu sa ljudima koji imaju finansijkih poteškoća kako bi prepoznali svoje finansijske probleme, razvili strategiju i napravili plan za poboljšanje ličnih finansija. Takođe, podučava ljude kako da uz pomoć raznih navika i sredstava unaprijed izbjegnu finansijske probleme.

Doug Tonne

Tokom ove interaktivne radionice dvadesetak prisutnih, među kojima je bilo i nekoliko stanara Tehnopolisa, imalo je priliku da nauči na koji način najbolje da rasporede sredstva koja posjeduju, kako da spriječe dalje zaduživanje ako postoji i kako da naprave plan štednje.
Doug je tokom izlaganja podsjetio prisutne koliko je važno praćenje nedjeljnih, mjesečnih i godišnjih troškova, ali i stvaranje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva koji oblikuju budžet pojedinca.
„Glavni cilj ove radionice je bio svakako da natjeramo ljude da razmišljaju kako da bolje upravljaju svojim finansijama, bilo da je to prije ili kada se već nalaze u finansijskom problemu i da isti pokušamo da riješimo“, kazao je Doug.
On je dodao da je veoma važno poznavati ličnu finansijsku situaciju i da jedino na taj način možemo izbjeći probleme i podijelio neke bitne savjete:
„Znajte u svakom momentu sa koliko novca raspolažete. Taj iznos kao i svoje troškove zapišite i pratite. Uvijek čuvajte malo novca i živite od onoliko novca koliko zarađujete“.
Prisutni su imali priliku da podijele svoja iskustva i zatraže savjete od stručnjaka, kao i da zajedno sa njim naprave primjer plana, koji im je kao i samo predavanje ukazalo na greške koje su do sada pravili. „Do sada sam samo jednom pokušao da vodim finansijski plan koji se sastojao iz svakodnevnog upisivanja svih mojih primanja i troškova. Shvatio sam da najveći dio finansijskih sredstava ode na sitnije troškove kojih nekada nijesmo svjesni. Današnjom radionicom sam shvatio koliko je finansijski plan neophodan za normalno funkcionisanje bez opterećenja“, kazao je Milovan Jovanović, jedan od učesnika ove radionice.

Milovan Jovanović, učesnik radionice