Western Balkans Digital Summit okupio ključne aktere iz digitalnog svijeta

U Palati Srbije u Beogradu se danas i sjutra održava drugi digitalni samit Zapadnog Balkana Western Balkans Digital Summit (#DSWB). Samit je okupio i ujedinio premijere i ministre odgovorne za digitalnu agendu partnera Zapadnog Balkana i EU, kao i predstavnike Evropske komisije, IT industrije i ekonomije regiona i svijeta, kako bi istakli najbolje rezultate digitalne transformacije, razmijenili ideje i kreirali preporuke za poboljšanje ICT sektora u ovom dijelu Evrope. Samit je najveći digitalni događaj u regionu koji je okupio više od 3.000 učesnika kako bi regionalnu digitalnu saradnju doveli na sljedeći nivo.

Evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo, Marija Gabriel, je istakla da je veoma zadovoljna načinom na koji je realizuje Digitalna agenda Zapadnog Balkana i da su aktivosti koje su na ovom polju urađene brojne, te da nas startapovi svakoga dana podsjećaju koliko su važni za ekonomski razvoj zemalja regiona. Kao jedan od rezultata navela je uspiješno uspostavljanje Digital Innovation Hub-ova, koji predstavljaju “one stop shop” za pomoć kompanijama da povećaju svoju konkurentnost, te da ih je za godinu dana u regionu otvoreno šest, a u fazi pripreme ih je još šesnaest. Ona se takođe osvrnula i na činjenicu da je i da je Crna Gora prva zemlja kandidat koja je pristupila ISA² programu.

Navela je da je cyber security tema koja je Evropskoj komisiji od velikog značaja i da je uvrštena u sam vrh političke agende.

Na kraju izlaganja, zaključila je da samo zajednički radom, u pravom duhu saradnje moguće postići povezano i dinamično digitalno partnerstvo između  EU i Zapadnog Balkana.

Ispred IPC Tehnopolis ovom samitu prisustvuju Aleksandar Janičić, menadžer za upravljanje projektima i razvoj preduzetništva i Jelena Đedović, menadžerka biznis inkubatora.