Zaštita prava potrošača da bude jedan od značajnijih projekata

Na nedavno održanoj premijeri igranog filma „Pravo da znaš“ i dokumentarno-edukativnog filma „Homo Consumens“zaključeno je da zaštita prava potrošača u narednom periodu mora biti jedan od značajnijih projekata ne samo institucija, nego i organizacija.

Filmovi koji su tom prilikom premijerno izvedeni su rezultat dobitnika mini grantova u okviru projekta „Unapređenje kapaciteta organizacija civilnog društva i sistema zaštite potrošača u Crnoj Gori –  ZAŠTITI.ME“, čiji je nosilac Centar za monitoring i istraživanje (CeMI), a koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori.

Izvršna direktorica CeMI-ja, Nikoleta Tomović, kazala je da su dva filma, između ostalih, ključni rezultati projekta „Unapređenje kapaciteta organizacija civilnog društva i sistema zaštite potrošača u Crnoj Gori –  ZAŠTITI.ME“, ali i, kako je pojasnila, procesa mini grantiranja koji je CeMI u okviru ovog projekta sproveo.

„Cjelokupan projekat, kao i ovi filmovi, usmjeren je ka pružanju podrške zaštiti prava potrošača, povećanju svijesti potrošača i pripadnika biznis sektora u pogledu njihovih prava i obaveza, kao i jačanju učešća državnih i lokalnih struktura vlasti, ali i samih građana u kreiranju prigodnog sistema za zaštitu prava potrošača u Crnoj Gori“, istakla je Tomović u punoj sali Cineplexx-a.

Generalni direktor za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu ekonomije, Jovo Rabrenović, podsjetio je da taj resor, osim na projektu za ova dva filma, sarađivao i u kvizu nevladine organizacije „Naša budućnost“ iz Nikšića, koja je treći dobitnik mini granta CeMI-jevog projekta.

On je ocijenio da je Ministarstvo ekonomije uradilo značajan iskorak u oblasti zaštite otvaranjem Savjetovališta za potrošače u Nikšiću prije mjesec dana.

„Sve to pokazuje da postoje realni pomaci u oblasti zaštite prava potrošača i da postoji velika briga u institucijama Crne Gore koje rade u oblasti zaštite prava potrošača. Zaštita prava potrošača mora biti ne samo institucijama, nego i organizacijama, jedan od značajnijih projekata u narednom periodu, jer samo potrošač koji poznaje svoja prava i zna kako da reaguje je pravi zaštićeni potrošač“, poručio je Rabrenović.

Predstavnik Delegacije EU u Crnoj Gori, Miguel Magro Gomez, podsjetio je da su mini grantovi, u okviru kojih su nastali filmovi, dio projekta „Unapređenje kapaciteta organizacija civilnog društva i sistema zaštite potrošača u Crnoj Gori –  ZAŠTITI.ME“, koji je, kako je naveo, podržala EU sa ciljem povećanja svijesti građana Crne Gore o potrošačkim pravima.

Režiser filma „Pravo da znaš“, Branko Baletić, smatra da je potrošačko pravo jedan od važnijih segmenata građanskih prava.

„Ono što je bilo zanimljivo tokom rada na projektu NVO Culturum je da smo stekli utisak da potrošači ne žele da budu zaštićeni. Gotovo je nevjerovatno, ali najveći broj ljudi uopšte ne zna da postoji Zakon o zaštiti prava potrošača ili nije spreman da pokrene stvar kada se osjeti prevarenim“, istakao je Baletić.

Zato je, kako je ocijenio, jako dobro da, u igranoj formi ili dokumentarnoj formi, do što većeg broja gledalaca dođe poruka.

„Smatram to važnim segmentom osvajanje sloboda građanskih prava“, rekao je Baletić.

Režiser fima Homo consumens, Blagota Marunović, kazao je da je NVO CEZAM projekat radio pola godine.

„Tri mjeseca su naši partneri, Društvo sociologa Crne Gore, radili istraživanje, koje nam je poslužilo kao scenario. Pored toga, imamo osvrt od profesorice Lidije Vujačić, koja priča o fenomenu post globalnog društva sa aspekta potrošačkog konzumerizma koji je obuhvatio ne samo Crnu Goru, već i čitav svijet“, naveo je Marunović.

Izvor: Cemi