Završen Sarajevo Unlimited Forum: Crnogorski startap Daktilograf osvojio drugo mjesto

Pobjednik najvećeg regionalnog foruma za inovacije, preduzetništvo i tehnologiju u regiji jugoistočne Evrope Sarajevo Unlimited je startap Easy Tech iz Beograda sa svojom idejom pametne rukavice, dok je crnogorski startap Daktilograf osvojio drugo mjesto!

Idejotvorac pobjedničke „pametne rukavice“ je Nikola Krstić, maturant Elektrotehničke škole u Beogradu, koji je kreirao rukavicu sa ciljem da pomogne slijepim i slabovidim osobama i omogući im lakše kretanje, bez psa vodiča ili štapa.

Tema ovogodišnjeg Foruma na kojem je Tehnopolis partner po drugi put je Inovacija i tehnološki razvoj kompetitivnih industrija u okviru zemalja jugoistočne i centralne Evrope.

Danas, posljednjeg dana foruma održana je Unlimited Start-up Battle, finale startap takmičenja u kome se predstavilo 8 najboljih regionalnih startapova, među kojima su bila i dva predstavnika Crne Gore, Marleq i Daktilograf – koji je uz podršku Tehnopolisa došao na Sarajevo Unlimited kroz učešće u Startap Akademiji.

U toku tri dana foruma nastupilo je 120 govornika, a posebno interesovanje je izazvao Toni Cheng, generalni menadžer Alibaba grupe sa kojim je tom prilikom i razgovarala naša menadžerka biznis inkubatora, Jelena Đedović. Cheng je govorio na temu „PUT E-TRGOVINE U ALIBABI“.

Izuzetno inspirativnu priču predstavili su i Fabian Bolin i Sebastian Hermelin, direktor i suosnivač WarOnCancer AB, digitalne zdravstvene kompanije osnovane sa ciljem da svijet postane bolje mjesto za sve ljude pogođene rakom, a danas je govorio i Momchil Elenkov, predstavnik kompanije Rakuten Viber.

U okviru foruma organizovani su i brojni paneli i radionice, kao što su: Possibilities of Innovative Cooperation (16+1 Initiative), „The Triple Helix“,  „Security tokens and how they are transforming the equity market“,  E-Commerce: Global Marketplace at the tip of your fingers, a na jednom od njih – „Hidden Gems of Europe” je panelista bila i naša Jelena Đedović. Pored nje, ispred Tehnopolisa na forumu je učestvovala i Nikolina Šturanović, asistentkinja na projektnim aktivnostima.

Ovogodišnje izdanje Sarajevo Unlimited Foruma bilo je dodatno atraktivno i zbog spajanja sa inicijativom CEEC 16 + 1 (zemlje centralne i jugoistočne Evrope i NR Kine) odakle je došlo 400 stranih delegata, 60 kompanija, ali i predstavnika državnih institucija, vlada i ministarstava zaduženih za razvoj, tehnologiju, privredu, nauku i inovacije, istraživačke i naučne institucije, akademske zajednice, korporacija, tehnoloških parkova i kreativnih hubova i startup-ova.