ZZZCG: Prezentovan Javni poziv za finansiranje projekata zapošljavanja lica sa invaliditetom

Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) – Područna jedinica Nikšić predstavio je danas u Tehnopolisu Javni poziv za dodjelu grant šeme u iznosu od 1,5 miliona eura za finansiranje projekata zapošljavanja lica sa invaliditetom, u koje bi trebalo da bude uključeno oko 180 pripadnika te populacije.

Budžetom za ovu godinu Fondu za profesionalnu rehablitiaciju je opredijeljeno šest miliona EUR, od kojih su 3,3 miliona za finansiranje projekata zapošljavanja lica sa invaliditetom.

Kada je riječ o finansijskim aspektima ovog javnog poziva, minimalni iznos granta koji se može dodijeliti je 30 hiljada EUR, dok je maksimalan iznos 70 hiljada eura.

Sufinansiranje projekata je obavezno, što znači da svaki podnosilac prijave mora obezbijediti sufinansiranje u minimalnom iznosu od pet odsto, od ukupno opravdanih troškova projekta.

Prema riječima Gracijele Rakonjac, Savjetnice u Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, lice sa invaliditetom, kao učesnik projekta, ne može biti uključeno u više projekata.

“Lica sa invaliditetom, koja su uključena u projekte po javnim pozivima, od marta i avgusta 2017. godine, ne mogu biti uključena u projekte po ovom javnom pozivu. To je bitno da bi što veći broj lica sa invaliditetom uključili kroz projekte koji će biti finansirani ovim javnim pozivom”, pojasnila je Rakonjac.

Svi projektni predlozi, kako je navela, moraju predviđati uključivanje najmanje šest lica sa invaliditetom, i zapošljavanje najmanje četvoro tokom trajanja projekta i to u najkraćem trajanju od šest mjeseci.

U narednom periodu biće raspisan još jedan konkurs za raspodjelu preostalih 1,5 miliona EUR.