Predstavnice Tehnopolisa na završnom modulu obuka za mentoring

Danas je počeo završni modul u okviru programa “Uspostavljanje i promocija mentoring usluga za mala i srednja preduzeća u zemljama Zapadnog Balkana-Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori” u Zavodu za školstvo u Podgorici. Ispred Tehnopolisa obuci prisustvuju pomoćnica direktora Vanja Zorić Šundić i asistentkinja na projektnim aktivnostima, Miljana Peković.

Generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj MSP i upravljanje EU fondovima Radosav Babić danas je, zajedno sa tim liderom na projektu Mentoringa i konsultantom Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) Takasijem Kimurom pozdravio buduće mentore, njih sedam, koji pohađaju ciklus obuka na različite tematske cjeline od vitalne važnosti za unapređenje razvojnih perfomansi preduzeća.

Mentoring usluga treba da bude dostupna mikro, malim i srednjim preduzećima na cijeloj teritoriji Crne Gore, jer ulaganje u ljudski kapital i znanje je ulaganje u najvrijednije resurse, kazao je Babić.

Prema njegovim riječima, cilj je ovim programom obezbjediti samoodrživost sprovođenja mentoring usluge i po njegovom završetku uvesti mentoring kao standardizovanu uslugu u svim crnogorskim opštinama.

Pružaoci usluga mentoringa svojim znanjem, savjetima i poslovnim prijedlozima pružaju pomoć preduzećima i kroz razvojni plan ukazuju vlasniku na šta treba da se fokusira u budućem poslovanju. Proces pružanja mentoring usluga, kao vid nefinansijske podrške malim i srednjim preduzećima doprinosi unapređenju razvojnih i biznis performansi svakog privrednog subjekta, u onim segmentima u kojima dijagnostifikovanje trenutne situacije u samom preduzeću pokaže njegove trenutne slabosti“ , istakao je  Babić.

Tim-lider na programu Mentoringa Takasi Kimura kazao je da je zadovoljan načinom na koji se program mentoringa primjenjuje u Crnoj Gori, kao i jednošalterskim pristupom radu sa malim i srednjim preduzećima.

U situacijama kada im je potrebno savjetovanje kako da opstanu na tržištu, mentori su tu da im pomognu i svojim iskustvom, vještinama, stečenim znanjem daju najkorisniji savjet. Korišćenje najjednostavnijih metoda i alatki je u stvari najprihvatljiviji i najprimjenjiviji vid podrške preduzećima“, kazao je Kimura.

Javni poziv za pružanje standardizovane usluge mentoringa za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike je u toku i biće otvoren do 04. avgusta 2018. godine.

Informacije o pravu učešća na Javnom pozivu, kao i prijavni formular, nalaze se na sajtu Ministarstva ekonomije www.mek.gov.me, a Info dan o ovom Javnom pozivu biće organizovan u Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis.